Oglasi

Predsjednik s puškom umiruje strahove

Znatiželjni novinari željeli su čuti detalje o ranije nepoznatom hobiju američkog predsjednika Baracka Obame.

Nakon niza napada u Sjedinjenim Državama, fotografija predsjednika Baracka Obame s oružjem u rukama posljednje je što su mnogi očekivali da će vidjeti.

Ali, fotografiju je objavila sama Bijela kuća. Analitičari smatraju da predsjednik jednostavno pokušava balansirati između onih koji zagovaraju oštrije zakone i moćnog lobija koji im se protivi.

Predsjednik Obama želi pooštravanje zakona o oružju, ali nastoji i umiriti strahove ljubitelja oružja.

"Poštujem našu snažnu tradiciju posjedovanja oružja, kao i prava lovaca i sportista", kaže on.

Ali, mnogi koji zagovaraju pravo na nošenje oružja mu ne vjeruju.

Niti su povjerovali u njegovu priču iz jednog magazina, za koji je rekao da redovito gađa glinene golubove tokom odmora u Camp Davidu, u blizini Washingtona.

'Ja je nisam vidio'

Znatiželjni novinari željeli su čuti detalje o ranije nepoznatom hobiju predsjednika Obame.

Postoji li Obamina fotografija s oružjem?

"Možda, ali ja je nisam vidio", kaže Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

Zašto ranije nismo čuli za to?

"Zato što predsjednik odlazi u Camp David kako bi provodio vrijeme s porodicom i prijateljima i opustio se, a ne fotografirao", odgovorio je Carney.

Ali, u subotu je Bijela kuća objavila fotografiju predsjednika na kojoj, navodno, gađa glinene golubove iz sačmarice. Objavljeno je i da je fotografija napravljena u augustu prošle godine, ali nisu izneseni drugi detalji.

Sve se desilo samo dan nakon što je Nacionalno udruženje za vatreno oružje (NRA), Obamin najžešći protivnik u kampanji za pooštravanje zakona, optužio predsjednika za, manje-više, laganje o iskustvu s oružjem.

'Prazna priča'

"Kladim se da, kad biste mu dali oružje u ruke i tražili da nešto pogodi, ništa ne bi pogodio, niti znao kako ponovo napuniti sačmaricu. Ovo je samo prazna priča, baš kao što je John Kerry, kad se kandidirao za predsjednika, obukao maskirnu jaknu s etiketom iz prodavnice na vratu. Riječ je o običnoj prevari, koju su ljudi ovog puta prozreli", kaže David Keene, predsjednik NRA.

Samo nekoliko dana prije izbora 2004. godine Kerry je ismijan kada se pojavio u lovačkoj odjeći. Izgubio je te izbore od Georgea W. Busha, kojega je NRA podržala.

Prošle godine NRA je izrazila podršku republikancu Mittu Romneyju. I on je pokušavao dokazati lovačko iskustvo.

"Ne pričamo o lovu na veliku divljač, nije riječ o jelenima ili drugim krupnim životinjama. Ali, više puta sam išao u lov, na različite sitne glodare", rekao je Romney.

Tek će se vidjeti koliko će predsjednikova fotografija pomoći u uvjeravanju vlasnika oružja da mu krajni cilj nije oduzeti im ga.

A Bijela kuća nije nagovijestila planira li Obama - i kada - opet ići na gađanje.

Izvor: Al Jazeera