Oglasi

Predsjednik Rumunije najavio referendum

Građani će se izjašnjavati kako vide nastavak borbe protiv korupcije, dok stotine hiljada ljudi traže ostavku premijera.

Glušac o najavi referenduma o korupciji u Rumuniji

Zbog masovnih protesta, rumunski predsjednik Klaus Iohannis najavio je održavanje referenduma o vladinom prijedlogu za rješenje korupcije u toj zemlji. 

Rekao je da rumunska vlast mora ispuniti obećanje dato demonstrantima da se demokratija svakodnevno mora braniti.

Vlada je ranije pod pritiskom masovnih protesta i kritika međunarodne zajednice ukinula uredbu o dekriminalizaciji slučajeva korupcije u kojima je nastala šteta manja od 44.000 eura.

Uprkos tome, više od 200.000 demonstranata širom Rumunije traži ostavku premijera Sorina Grindenaua.

Saglasnost predsjednika

"Povlačenje ove sporne uredbe i eventualna ostavka ministra pravde u ovom slučaju nisu dovoljni, zaključio je rumunski predsjednik", javlja iz Bukurešta reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Predsjednik Iohannis je dodao da bi prijevremeni izbori u ovom trenutku bili previše. "Moramo da se krećemo između ova dva ekstrema", kazao je predsjednik Rumunije.

Na najavljenom referendumu građani će se izjašnjavati kako vide nastavak borbe protiv korupcije u svojoj državi.

"Nemamo još datum, nemamo tačno pitanje, ali ovo je tema", izvijestila je Glušac.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.