Predsjednik Ouattara na udaru Gbagbovih pristalica

Dok se bivši predsjednik Obale Slonovače Laurent Gbagbo suočava s optužbama pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), mnogi njegovi sunarodnjaci ne mogu vjerovati da se čovjek koji je decenijama dominirao političkom scenom te afričke zemlje možda nikada neće vratiti kući, izvještava iz Abidžana reporterka Al Jazeere Nazanine Moshiri.

S druge strane, ICC, kao i Gbagbove pristalice, smatraju da treba provesti istragu i protiv aktuelnog predsjednika Alassanea Ouattare i njegovih snaga.

Fatoumata Ouattara, žrtva postizbornog nasilja, kaže da presuda ICC-a neće vratiti njenog supruga.

“Šta god da se desi Gbagbu, to neće vratiti mog supruga. Nadam se da će ga sud kazniti kako bi shvatio šta je patnja”, rekla je Fatoumata.

Nakon prošlogodišnjih izbora Gbagbo nije želio predati vlast, a njegove snage su optužene za izazivanje vala nasilja, u kojem je ubijeno oko 3.000 ljudi.

ICC insistira na suđenju svima umiješanim u nasilje, a Gbagbove pristalice tvrde da je sve velika zavjera.

Interes naroda

“Duboko smo povrijeđeni. Ovo je velika nepravda prema nekome ko se 30 godina borio za demokratiju. Gbagbo nikada nije bio kriminalac”, rekao je glasnogovornik Narodnog fronta Obale Slonovače Laurent Akoun.

Yayoro Karamoko, kandidat na nedjeljnim parlamentarnim izborima, rekao je da “niko nije iznad zakona”.

“Kao lider, morate raditi u interesu naroda. I morate znati da danas možete biti na vlasti, a već sutra u opoziciji”, dodao je Karamoko.

Godinu dana nakon sukoba život se normalizira, a standard postepeno raste.

Mnoge Gbagbove pristalice se skrivaju ili su napustile zemlju.

Izvor: Al Jazeera