Predsjednik Njemačke: Bez ratne odštete Poljskoj

'Zahtjev Poljske za isplatu odštete nije način na koji se treba baviti prošlošću', rekao je predsjednik Njemačke (Reuters)

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier u srijedu je odbacio zahtjev Poljske za isplatu odštete za Drugi svjetski rat, ocijenivši da to nije način na koji se treba baviti prošlošću.

Steinmeier kaže da pravi način da se odmaknemo od prošlosti i krenemo naprijed nije u tome da prošlost zakopamo “nego da na prošlost gledamo kao na zajedničku odgovornost za bolju budućnost”, prenijela je Hina.

“Nadam se da ćemo zajedno s Poljskom kročiti tim putem, bez osvrtanja unazad i gubljenja u raspravama o plaćanju odštete”, rekao je šef njemačke države za Corriere della Sera.

Zavidan broj poljskih političara, uključujući i premijera Mateusza Morawieckog, sve više zagovara plaćanje ratne odštete Poljskoj, ali dosad nije upućen nijedan službeni zahtjev Vladi u Berlinu.

Za njemačku vladu pitanje odštete više ne može biti tema rasprave, kako je početkom augusta u Varšavi rekao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

‘Dvije zemlje trebaju odabrati put oprosta’

Prema izvještaju njemačkog parlamenta iz jula, Poljska je propustila priliku tražiti reparacije 1953. i 1970. 

Predsjednik njemačke države smatra da dvije zemlje trebaju odabrati put oprosta.

“Za nas Nijemce to ne znači da ćemo zaboraviti prošlost nego prihvatiti našu krivicu i shvatiti našu odgovornost”, kazao je Steinmeier.

Poljska je tokom rata pretrpjela strahovite ljudske žrtve i materijalne gubitke. Poginulo je otprilike šest miliona poljskih građana, među njima tri miliona jevrejskog porijekla.

Na konferenciji u Potsdamu 1945. dogovoreno je da će Poljska primiti dio odštete namijenjene Sovjetskom Savezu, ali Staljin je primorao Varšavu da u zamjenu u Sovjetski Savez izvozi ugalj po vrlo niskoj cijeni.

Neslužbena brojka, zasnovana na poslijeratnom izvještaju prilagođenom inflaciji, procjenjuje ratnu odštetu na više od 880 milijardi dolara.

Izvor: Agencije