Predsjednik Meksika najavio saradnju s Trumpom u vezi migracija

Migranti, Migracije
Hiljade migranata žive u prenapućenim skloništima i kampovima u Tijuani (EPA)

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador telefonski je razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u srijedu te su raspravljali o problemu migracija i zajedničkom planu rješenja, objavio je Obrador na Twitteru.

Dvojica čelnika raspravljali su mogućnost stvaranja zajedničkog programa za razvoj i zapošljavanje u Središnjoj Americi i Meksiku, rekao je Obrador, kako prenosi Hina.

Bijela kuća nije zasad komentirala razgovor Trumpa i Obradora.

Na tisuće migranata žive u prenapućenim skloništima i kampovima u Tijuani, nakon putovanja Središnjom Amerikom, u bijegu od siromaštva i nasilja.

Produženje angažmana vojske

Kako bi dobili azil u SAD-u, vjerojatno će morati čekati po nekoliko tjedana ili mjeseci.

Nezakonite migracije iz Meksika bile su središnja tema Trumpove predsjedničke kampanje te se više puta pozivao na to pitanje.

Uoči nedavnih izbora za Kongres poslao je blizu 5.800 američkih vojnika na granicu s Meksikom.

Američki ministar obrane James Mattis odobrio je zahtjev za produljenjem angažiranja vojnika na granici SAD-a s Meksikom do kraja siječnja, prenije su početkom mjeseca agencije.

Zahtjev za produljenjem angažmana vojnika za dodatnih 45 dana uputilo je američko Ministarstvo unutarnje sigurnosti.

Trump je najavio krajem studenoga da bi Sjedinjene Američke Države mogle trajno zatvoriti granicu s Meksikom bude li potrebno.

Trump: Vratiti migrante

“Meksiko treba vratiti migrante koji mašu zastavama. Mnogi su od njih kriminalci. Vratite ih zrakoplovom ili autobusom, jer neće moći ući u SAD”, napisao je on na Twitteru.

Trump je poručio kako migrantima neće dozvoliti ulazak u SAD sve dok nadležni sudovi ne odobre njihove pojedinačne zahtjeve i obrazloženja.

Meksiko je obećao da će pojačati mjere sigurnosti na granici sa SAD-om nakon incidenta u kojem je najmanje 500 migranata pokušalo ilegalno prijeći američku granicu u Tijuani na sjeverozapadu Meksika, u čemu su ih zaustavili pripadnici američkih snaga reda, koji su nakratko zatvorili granicu u San Diegu.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa bježeći od siromaštva, rekli su da će čekati u Tijuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u, unatoč sve oštrijim mjerama na američkoj granici.

Izvor: Agencije