Predsjednik Maldiva za prijevremene izbore

Turizam trpi zbog političke krize (AFP)

Predsjednik Maldiva Mohammed Waheed prihvatio je u četvrtak održavanje prijevremenih izbora, sedmicu nakon što je preuzeo vlast na ovom arhipelagu u Indijskom okeanu, čiji je bivši predsjednik Mohamed Nasheed rekao da je svrgnut u državnom udaru.

Maldivi se suočavaju s političkom krizom praćenom sukobima, nakon ostavke Mohameda Nasheeda 7. februara, prvog demokratski izabranog predsjednika, u klimi pobune policajaca i višesedmičnih demonstracija opozicije.

“Vlada će razgovarati s političkim strankama da se izbori održe ranije”, rekao je za AFP Imad Masoud, glasnogovornik predsjednika Waheeda.

“Vlada će raditi na stvaranju uvjeta koji će omogućiti održavanje prijevremenih izbora. Ako bude potrebno, vlada će razmotriti usvajanje ustavnih amandmana koji budu neophodni”, dodao je on.

Waheed je prethodno planirao formirati vladu nacionalnog jedinstva i održati zakazane izbore do kraja 2013. godine, u čemu je dobio snažnu podršku SAD-a.

Promjena politike se može protumačiti kao Nasheedova pobjeda.

On je odbio prihvatiti novu upravu i više puta pozvao na izbore koji će biti održani u najkraćem mogućem roku.

Upozorenja putnicima

Indijski ministar vanjskih poslova Ranjan Mathai, koji boravi u posjeti Maleu zbog političke krize, navodi u saopćenju da “mi smatramo da se izbori trebaju održati što je prije izvedivo od strane svih sudionika.”


Ranjan Mathai [AFP/Getty]

Mathai je rekao da, nakon razgovora u četvrtak, Nasheed može otkazati masovna okupljanja najavljena za petak navečer u glavnom gradu kako bi se izbjeglo ponavljanje nedavnog nasilja.

“Maldivska demokratska stranka … obavezala se na poticanje odgovarajuće atmosfere za održavanje izbora”, kazao je Mathai.

SAD i Velika Britanija preporučile su svojim građanima da otkažu “sva osim neophodnih” putovanja u Male, ne uključujući ostale otoke s luksuznim plažama u ovo upozorenje.

Veći dio prihoda Maldiva dolazi od turizma, tako da bi gubici uslijed otkazivanja rezervacija posjetitelja mogli biti veći od 100 miliona dolara.

Maldivi su najmanja azijska država koju čine 1.192 otoka i pješčanih sprudova, od kojih je oko 200 nenaseljeno.

Turistički djelatnici govore o stotinama otkazanih rezervacija, navode iz turističke zajednice.

Izvor: Agencije