Predsjednik Maldiva dao ostavku nakon pobune

Nasheed naredio vojsci da uhapsi jednog od najpoznatijih sudija, kojeg je optužio da se nalazi na platnoj listi bivšeg predsjednika (AFP)

Predsjednik Maldiva dao je ostavku nakon sukoba u glavnom gradu Maleu između vojnika i policajaca koji su se svrstali na stranu antivladinih demonstranata.

Nešto prije ostavke, pobunjeni pripadnici policije na Maldivima, turističkom raju u Indijskom okeanu, zauzeli su državnu televiziju i pozvali ljude da izađu na ulice i svrgnu predsjednika Mohameda Nasheeda, javljaju agencije.

Maldive već sedmicu potresaju napetosti i protesti, od kako je Nasheed naredio vojsci da uhapsi jednog od najpoznatijih sudijaa u zemlji, kojeg je optužio da se nalazi na platnoj listi bivšeg maldivskog predsjednika Maumoona Abdula Gayooma.

Za sada nije poznato koliki je broj policajaca zauzeo zgradu državne televizije.

To je hapšenje izazvalo ustavnu krizu i žestoke proteste opozicije.

Dio policije nije htio poslušati naredbu da silom prekine opozicione proteste u zemlji i prešao je na stranu demonstranata.

Za sada nije poznato koliki je broj policajaca zauzeo zgradu državne televizije.

Najbolje za zemlju

Nasheed je potvrdio ostavku u utorak u televizijskom prenosu, nakon što je policija preuzela kontrolu nad državnom televizijom.


Maumoon Gayoom [EPA]

“To je najbolje za zemlju u trenutnoj situaciji. Ne želim vladati željeznom pesnicom. Dajem ostavku”, izjavio je Nasheed.

U saopćenju iz predsjedničkog ureda narod se poziva da ostane  miran.

“Vlada Maldiva, zajedno sa svim državnim institucijama, radit će na osiguranju mira i stabilnosti u Maleu”, navodi se u saopćenju.

“Vlada Maldiva poziva ljude da ostanu mirni i daju podršku  stabiliziranju situacije”.

Dunya Maumoon, članica opozicione Napredne stranke na Maldivima i kćerka dugogodišnjeg otočnog čelnika Maumoona Abdula Gayooma, kazala je za Al Jazeeru da je Nasheed bio pod “vojnom zaštitom”.

“Sve su se opozicione stranke ujedinile i protestirale na ulicama zadnjih 28 dana”, kazala je Maumoon.

“Napredna stranka pozdravlja njegovu ostavku i smatra da će to biti najbolje za zemlju i ljude na Maldivima, s obzirom na njegov nedavni neustavni i nezakonit čin kada je zatvorio sudiju i čuvao ga u zatvoru 20 dana bez optužnice”.

“Bilo je i drugih pitanja u vezi njegovih nezakonitih radnji i općenito situacija u zemlji se pogoršala od kada je došao na vlast 2008. godine.”

Maumoon je rekla da će nova koaliciona vlada biti formirana, a zbog izbora koji će biti održani 2013. godine.

Netrpeljivost pred izbore

Nasheedova ostavka došla je nakon što su opozicioni demonstranti dobili podršku policije poslije tri sedmice, pošto su policijski čelnici odbili naredbu da razbiju demonstracije.

Policija je počela emitirati program sa državne televizije pod kontrolom opozicije i pozivati narod na izađe na ulice i zbaci predsjednika s vlasti, kazali su svjedoci u utorak.

Nasheed je pobijedio na predsjedničkim izborima 2008. godine i vratio demokratiju u zemlju nakon tridestogodišnje autoritarne vladavine Gayooma.

Policija je počela emitirati program sa državne televizije pod kontrolom opozicije.

Netrpeljivosti između njih dvojice i dva političkih tabora obnovljene su uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani kasnije ove godine.

Maldivi su otočna skupina jugozapadno od Indije, svjetski poznata turistička destinacija, s oko 400.000 većinom muslimanskog stanovništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije