Predsjednik libanskog parlamenta: Liban je kao brod koji tone

Liban je upao u veliku političku krizu otkad su prije mjesec izbili antivladini protesti (EPA)

Liban liči na brod koji tone i koji će potonuti ako se ne preduzme akcija, izjavio je danas predsjednik parlamenta Nabih Beri povodom duboke ekonomske i političke krize u zemlji.

Beri, saveznik šiitske grupe Hezbollah, rekao je da su napori nove vlade “potpuno zamrznuti” i čekaju daljnji razvoj situacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na list Al-Joumhouria.

Liban, koji se bori s ogromnim javnim dugom i ekonomskom stagnacijom, upao je u veliku političku krizu otkad su prije mjesec izbili antivladini protesti, koji su doveli do ostavke premijera Saada al-Haririja 29. oktobra.

Privremene mjere bankara 

Banke, koje su većinom bile zatvorene tokom protesta, najavile su jučer privremene mjere, uključujući ograničenje od 1.000 dolara za podizanje novca i smanjenja transfera u inozemstvo, kako bi pokrile samo lične troškove.

Sindikat bankarskih službenika odlučit će kasnije danas hoće li okončati štrajk zbog kojeg su banke bile zatvorene prošle sedmice, prenosi Reuters.

Napori za formiranje nove vlade, neophodne da bi bile provedene hitne reforme, naišli su na novu prepreku tokom vikenda, kad je bivši ministar finansija Mohamed Safadi povukao kandidaturu za premijera.

Pojedini demonstranti odbili su nominaciju Safadija, uglednog biznismena i bivšeg zastupnika iz većinski sunitskog Tripolija, navodeći da je on dio vladajuće elite koju oni više ne žele na vlasti.

‘Haririja ponovo za premijera’

Hezbollah, grupa koju podržava Iran, saopćila je da će doći do “političkog razumijevanja” između stranaka, pa “čak i vođa protesta” kako bi bila formirana nova vlada, ne navodeći više detalja.

Hezbollah i Beri žele da Hariri, saveznik arapskih zaljevskih zemalja i Zapada, ponovo bude premijer.

Beri je izrazio nadu da će on pristati formirati novi kabinet.

Libanski premijer, prema sistemu podjele vlasti, mora biti iz redova sunita.

Izvor: Agencije