Predsjednik Libana pozvao Rijad da objasni zašto je zadržan Hariri

Saad Hariri je iznenada u Rijadu podnio ostavku na funkciju premijera, koju Michael Aoun još nije zvanično prihvatio (EPA)

Libanski predsjednik Michel Aoun je u subotu zatražio od Saudijske Arabije da objasni razlog zbog kojih je premijer u ostavci Saad Hariri spriječen da se vrati u Bejrut.

“Liban ne prihvata da se premijer nalazi u situaciji koja je u suprotnosti s međunarodnim sporazumima”, kaže se u saopćenju iz Aounovog ureda, prenosi Anadolija.

Prošle sedmice je Hariri iznenada, u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije, podnio ostavku na funkciju premijera Libana.

Tokom izlaganja Hariri je kritizirao Iran i njegove libanske saveznike Hezbollah, optužujući ih da pripremaju “pobunu” i da se miješaju u arapske poslove.

Podrška Libanu iz SAD-a i Francuske

Aoun, međutim, još uvijek nije zvanično prihvatio ostavku premijera.

U petak je Hassan Nasrallah, šef Hezbollaha, iznio tvrdnje da je Hariri protiv svoje volje zadržan u Saudijskoj Arabiji, ne dozvoljavajući mu da se vrati u Liban.

Saudijske vlast još nisu reagirale na Nasrallahove tvrdnje.

Sjedinjene Američke Države i Francuska izrazile su u subotu podršku suverenitetu i stabilnosti Libana u vrijeme pojačanih napetosti između Bejruta i Saudijske Arabije.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders navela je u saopćenju da Washington poziva “sve države i strane da poštuju suverenitet, nezavisnost i ustavne procese Libana”, prenosi AP.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svog libanskog kolegu i izrazio posvećenost Francuske “jedinstvu, suverenitetu i nezavisnosti” Libana, prenijela je libanska državna Nacionalna novinska agencija.

Da li je Hariri u kućnom protivoru?

Politička kriza zahvatila je Liban i ugrozila relativni mir, koji je održavala koaliciona Vlada te zemlje, od kako je premijer Libana Saad Hariri iznenada objavio u saudijskoj prijestolnici Rijadu da podnosi ostavku 4. novembra, prenosi Tanjug.

Libanski zvaničnici insistirali su da se on vrati u svoju zemlju iz Saudijske Arabije u vrijeme kada se šire glasine da se on drži tamo protiv svoje volje.

S druge strane, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izrazio je uvjerenje da se Hariri ne nalazi u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji i da mu nije određeno nikakvo posebno ograničenje kretanja.

Izvor: Agencije