Predsjednik Kine Xi Jinping stigao u Srbiju

Predsjednik Kine Xi Jinping stigao je danas u trodnevnu posjetu Srbiji, što je prva posjeta jednog kineskog predsjednika Srbiji poslije više od 30 godina.

Avion kineskog predsjednika su u zračnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog zrakoplovstva.

Predsjednika Kine na aerodromu “Nikola Tesla” su dočekali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predsjednik Vlade Aleksandar Vučić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Xi dolazi u Srbiju na poziv predsjednika Tomislava Nikolića.

Najavljeno je da će biti potpisana 24 sporazuma Srbije i Kine, kao i sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu.

Kina je Srbiji jedna od saveznica kada je riječ o protivljenju nezavisnosti Kosova, dok Peking, kako ocjenjuju ekonomisti, Beograd vidi kao mjesto kroz koje će njihovi investitori ulaziti u Evropu.  

Planirano je da Nikolić i Xi polože kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra te da otkriju spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine, saopštila je Služba za odnose s javnošću predsjednika Nikolića.

Dva predsjednika će položiti vijence na spomenik nastradalim službenicima Ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

Drugog dana posjete bit će održan sastanak dvojice predsjednika i sastanak dviju delegacija.

Planirano je da Nikolić uruči predsjedniku Kine Orden Republike Srbije.

Trećeg dana posjete Nikolić i Xi će obići Željezaru Smederevo, gdje će im domaćin biti premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Sve jače ekonomske veze

U Beogradu je sve više kineskih restorana koji na mikronivou pokazuju produbljivanje odnosa Srbije i Kine.

Xiang je već dvije godine u Beogradu, gdje pokazuje svoje kulinarsko umijeće. Radi u lancu restorana kineske brze hrane. Također i Xiang koja šest godina razvija biznis u Srbiji i kaže da nije pogriješila.

“Svaki dan ima sigurno više od hiljadu ljudi, dođu kod nas da jedu“, kazala je Xiang, vlasnica kineskog restorana.

Slobodan Unković je kao ambasador pet godina proveo u Pekingu i objašnjava da su Kinezi uvijek poštovali Jugoslaviju.

Dok je Jugoslavija imala dobre odnose s Pekingom, u Srbiji su jedno vrijeme ti odnosi imali silaznu putanju. Promjenom vlasti u Beogradu 2000. godine pojedinci su Kinu poistovjećivali s režimom Slobodana Miloševića, pa nisu bili zainteresovani za jačanje veza.

„Sećam se jednog visokog funkcionera koji je na razgovore tada išao sa kineskim predstavnicima koji su potraživali kredit, a koji je dat u Miloševićevom vremenu. Stavio je svoj sat na sto i rekao – za vas imam 30 minuta za razgovor. Tada je meni kineski ambasador na prvom sastanku to rekao kao ogroman problem koji je uvredio kineske zvaničnike“, kazao je Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije.

Most u Zemunu

Osam godina kasnije upravo Boris Tadić Beograd okreće ka Pekingu, pa Srbija postaje jedna od rijetkih država koja s Kinom potpisuje sporazum o strateškom partnerstvu

“To nije bila ideja da smo mi sad strateški partner na globalnom nivou, već na prostoru jugoistočne Evrope. Imali smo dobre posledice, imali smo posledicu most u Zemunu koji je Vučić slavodobitno otvorio, koju smo dogovorili kada smo potpisali sporazum o strateškom partnerstvu“, rekao je Tadić.

Građen tri godine, finansiran iz kredita kineske Exim banke, most je bio prva infrastrukturna investicija Kine u Evropi.

Saradnja je nastavljena pa su se Kinezi priključili izgradnji autoputa od Beograda do Čačka. Grade dvije dionice ukupne dužine 50 kilometara. Spremni su finansirati izgradnju brze pruge Beograd – Budimpešta, a njihov ulazak u smederevsku željezaru sačuvao je 5000 radnih mjesta, ali i dao podsticaj ekonomskom rastu Srbije.

„Tri stotine miliona dolara su spremni u naredne tri godine da ulože u modernizaciju Železare Smederevo. Prema tome, nagoveštaj da će se otvoriti slobodna carinska zona, znači da ćemo mi zajedno sa Kinezima da proizvodimo određene proizvode i da ih izvozimo u druge zemlje”, kazao je Unković.

Ekonomska razmjena Srbije i Kine je u velikom disbalansu. Dok se iz Kine uveze roba u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, iz Srbije je izvezeno tek 20 miliona.

U političkim odnosima Kina i Srbija nemaju nijedno otvoreno pitanje. Srbija priznaje jedinstvenu Kinu, kao što i Peking ne dovodi u pitanju suverenitet Srbije, te se na taj način međusobno podržavaju na međunarodnoj sceni.

Izvor: Al Jazeera i agencije