Predsjednik Jevrejske zajednice u CG napustio tribinu

Čelnik Građanske alijanse istakao da nije iznenađen ponašanjem Jaše Alfandarija (Facebook/Boris Raoni?)

Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari demonstrativno je napustio tribinu na temu “Holokaust i sjećanja” nakon što je čelnik Građanske alijanse Boris Raonić, između ostalog, rekao da je ono što se sada dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda nova vrsta holokausta, možda i najveća u ovom vijeku.

“Ovo je skandal. Do sada mi se ovo nikada nije desilo. Ovakvo iskustvo nisam imao ni u Njemačkoj, a tamo sam imao posljednji panel”, rekao je Alfandari za Pobjedu nakon sinoćnjeg incidenta u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”.

Javna tribina je tekla mirno dok Raonić nije uzeo mikrofon da saopći mišljenje o temi zbog koje su se okupili učesnici diskusije. Konstatovao je da su Jevreji bili najveće žrtve holokausta i da je tu historija jasna.

Potom je, između ostalog, spomenuo da semitski narodi nisu samo Jevreji. Ono što se, kako je rekao, dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda jeste nova vrsta holokausta, možda i najveća u ovom vijeku.

“Ono što palestinski narod sada proživljava u državi Izrael je nešto što svakako treba da svi kažemo, svi da pogledamo. Možda to nekom i ne prija”, kazao je.

Tada ga je Alfandari prekinuo i prokomentarisao da Raonićeva priča nije tema panel-diskusije.

“Ovo nije politička tribina. Doviđenja. Sretno”, rekao je, udaljavajući se s bine gdje su sjedili učesnici panela. Raonić ga je pozdravio, ali i napomenuo da se o nekim stvarima mora pričati.

“Tema je holokaust, a ne Izrael, Palestinci i šta se dešava u Izraelu. I nećemo mijenjati jedno za drugo. Svaka vama čast i organizatoru”, rekao je ljutito Alfandari.

Čelnik Građanske alijanse potom mu je kazao da nije iznenađen ponašanjem.

Alfandari očekuje izvinjenje

“Izvinite, gospodine Raoniću, držite se teme i nemojte podmetati kukavičje jaje. Veze nema holokaust sa Izraelom. Veze nemaju Jevreji sa Izraelom. Naučite prvo dobro temu i nemojte površno da govorite. Nemojte mene okarakterisati da je to tipično (ponašanje). Vi ne znate šta sam ja i kakav sam. Ako ništa drugo, da se izvinite što sam vas možda pogrešno razumio, ali nisam. Ovo je bio Vaš cilj, da dođete i o tome da pričate”, rekao je Alfandari i napustio salu.

Raonić je nastavio izlaganje i, u kontekstu priče o stanju na Bliskom istoku, pokazao nekoliko fotografija, pojašnjavajući da se na jednoj vidi kako djecu u Izraelu još u vrtiću uče pucati.

Alfandari je kasnije za Pobjedu kazao da je trebalo prekinuti izlaganje Raonića kada je počeo govoriti o Izraelu i Palestini. Istakao je da bi na tribinu došao, kako je rekao, trčeći, i da je tema bila Bliski istok, ali je ne bi miješao s holokaustom.

Zbog incidenta u KIC-u očekuje izvinjenje organizatora koji ga je, kako tvrdi, pozvao na panel da ga vrijeđaju.

Izvor: Agencije