Predsjednik Jemena pozvao na ujedinjenje

Cilj dijaloga je napraviti novi Ustav (Reuters)

Jemenski predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi pozvao je u petak sve lidere autonomističke grupe Južnjački pokret da sudjeluju u nacionalnom dijalogu radi pravednog rješavanja situacije na jugu zemlje.

“Ponovno pozivamo sve strukture Južnjačkog pokreta i sve južnjačke lidere u zemlji i inostranstvu da bezuvjetno sudjeluju u nacionalnom dijalogu”, izjavio je Hadi povodom 55. godišnjice nezavisnosti Juga, koja se slavi u petak.

“Ovaj nacionalni dijalog nudi priliku za razgovor i utvrđivanje procesa ujedinjenja Jemena i pogrešnih koraka koji su ga obilježili dok se pokušavalo naći pravedno i prihvatljivo rješenje južnjačkog pitanja”, naglasio je šef države.

Cilj dijaloga je da se izradi novi Ustav i pripreme opći i predsjednički izbori do kraja dvogodišnje tranzicije u februaru 2014. godine, u skladu sa sporazumom zaključenim 23. novembra 2011. godine koji je doveo do odlaska bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Južnjaci, koji su bili nezavisni od 1967. do 1990. godine, pokušali su ponovno osvojiti nezavisnost 1994. godine, ali je njihova pobuna ugušena u krvi. Oni su se žalili na diskriminaciju od strane sjevernjaka, tvrdeći da centralna vlast zanemaruje njihovu regiju.

Izvor: Agencije