Predsjednik Jemena: Izaslanik UN-a na strani Husa, nema više saradnje

Jemen, Luka, Hodeidah
Hadijeva Vlada je optužila Griffithsa da je zatvarao oči pred činjenicom da su Husi navodno predali kontrolu luke samo vođama milicija vjernim njima (EPA)

Međunarodno priznati predsjednik Jemena u pismu upućenom glavnom tajniku UN-a kritizirao je izaslanika svjetske organizacije u toj zemlji, smatrajući da on staje na stranu pobunjenika Husa, priopćeno je iz ureda jemenskog predsjednika.

U pismu upućenom Antoniju Guterresu predsjednik Jemena Abd-Rabbuh Mansour Hadi optužio je posebnog izaslanika UN-a za Jemen Martina Griffithsa da potkopava šanse za mir.

Hadi je također upozorio da će njegova Vlada prestati surađivati s izaslanikom UN-a, prenosi Beta.

Hadi: Kao da su vlada

“Ne mogu više tolerirati prekršaje koje je počinio specijalni izaslanik, a koji prijete izgledima za rješenje”, navodi se u pismu od pet stranica, čija je kopija podijeljena novinarima.

U pismu se također optužuje Griffithsa da se ponaša prema pobunjenicima kao da su de facto vlada i kao da su jednaki s legitimno izabranom vladom Jemena.

Tenzije su porasle između Griffithsa i Hadija prošlog tjedna kada je UN objavio dugo odgađano povlačenje Husa iz luke Hodeidah.

Hadijeva Vlada je optužila Griffithsa da je zatvarao oči pred činjenicom da su pobunjenici navodno predali kontrolu luke samo vođama milicija koje su vjerne njima.

Deseci hiljada poginulih, milioni pate

Izlazak Husa iz Hodeidaha bio je dio sporazuma postignutog uz pomoć UN-a u prosincu.

U borbama u Jemenu, najsiromašnijoj arapskoj zemlji, poginulo je blizu 60.000 ljudi, a milijuni pate zbog nestašice hrane i medicinske njege, prenosi agencija.

Građanski rat u Jemenu se intenzivirao 2015. godine, kada je arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula zračnu kampanju, na zahtjev Vlade svrgnutog jemenskog predsjednika Abd Rabbuha Mansoura Hadia, koji je u sukobu sa šiitskim pokretom Husa.

Izvor: Agencije