Oglasi

Predsjednik Islanda osvojio peti mandat

Olafur Grimsson osvojio je 52,5 posto, a njegova protukandidatkinja Thora Ardnorsdottir 33,2 posto glasova birača.
Olafur Grimsson (lijevo) prvi put je izabran 1996. godine za predsjednika IslandaAFP

Aktuelni predsjednik Islanda Olafur Ragnar Grimsson (69), je prema preliminarnim rezultatima, osvojio peti uzastopni mandat na mjestu šefa države, a poraz je priznala njegova protukandidatkinja Thora Arnorsdottir (37), javile su agencije.

Prema prvim podacima, Grimsson je osvojio 52,5 posto glasova, a Arnorsdottir 33,2 posto, pokazali su prvi rezultati glasanja zasnovani na 9.900 prebrojanih glasova, poslije zatvaranja biračkih mjesta.

Arnorsdottir, ugledna novinarka , koja je prošlog mjeseca prekinula predizbornu kampanju da bi rodila treće dijete, izjavila je za državna televizija RUV da je to za nju bilo dragocjeno iskustvo, dodajući da će se sada posvetiti odgajanju djece i da će razmisliti kako će u budućnosti iskoristiti svoj politički angažman.

Na izborima za predsjednika pravo glasa imalo je 235.784 Islanđana. 

Arnorsdottir se zalagala se za promjenu poslije 16 godina Grimssona na vlasti.

'Nemilosrdni političar'

Na početku kampanje, kada je Grimsson najavio da se neće ponovo kandidirati, ona je vodila u svim anketama, ali kada je više od 30.000 ljudi (oko desetina stanovništva) potpisalo peticiju kojom traže od njega da promijeni stav, on je u martu objavio da će, ipak, ići na izbore i od tada vodi.

Arnorsdottir je stekla ugled izvještavajući o velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi na Islandu poslije kolapsa svih velikih islandskih banaka 2008. godine. Ona zastupa stav da zemlja koja se sada ubrzano oporavlja nije ništa naučila iz grešaka i da je zbog toga odlučila da se kandidira.

Socijalist Grimsson uživa veliku popularnost zbog toga što je čak dva puta odbio staviti potpis na zakon o upotrebi novca poreskih obveznika za plaćanje odštete Velikoj Britaniji i Holandiji zbog kolapsa internetske banke Icesave 2008. godine.

Posmatrači ga opisuju kao mudrog i ponekad beskrupuloznog političara poznatog po inteligenciji i nemilosrdnosti. On snažno podržava Kinu, iako islandska vlada kritizira stanje ljudskih prava u toj zemlji, i žestoko se protivio ulasku Islanda u Evropsku uniju zbog straha od gubitka suvereniteta.

Island je podnio zahtjev za ulazak u EU 2009. u jeku ekonomske krize i u toku su pregovori o pristupanju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.