Predsjednik Irana predložio budžet od 100 milijardi dolara

Rouhaniju će ovo biti drugi mandat na poziciju predsjednika Irana (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani predložio je državni budžet od približno 100 milijardi dolara za 2017. godinu.

Reuters navodi da se iranska državna kasa više otvara kako bi podržala privredni rast zemlje u trenutku kada pobjeda Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a prijeti novim pritiskom Teheranu.

Rouhani je objavio prijedlog budžeta za narednu godinu, koji će stupiti na snagu 21. marta, a ukupne je vrijednosti 3.200 biliona rijala, odnosno 99,7 milijardi dolara, isključujući državna preduzeća, što je za devet posto više nego što je bilo predviđeno budžetom za 2016. godinu.

Novih 700.000 radnih mjesta

“Održavanje stope rasta, koja je pokrenuta u tekućoj godini, glavno je ekonomsko pitanje ove zemlje i cjelokupna ekonomska politika bi trebala biti osmišljena u tom cilju”, rekao je Rouhani u Parlamentu, u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.

Iranski predsjednik je izrazio nadu da će Iran 2016. godinu završiti s jednocifrenom inflacijom, stopom privrednog rasta od pet posto i sa 700.000 novih radnih mjesta.

Novoizabrani američki predsjednik najavio je tokom predizborne kampanje da će odbaciti nuklearni sporazum postignut prošle godine između Irana i svjetskih sila, što bi moglo zadati veliki udarac iranskoj ekonomiji u trenutku kada izranja iz višegodišnjih sankcija, zaključuje britanska agencija.

Izvor: Agencije