Predsjednik Irana: Nema predaje ni pod bombama

Hassan Rouhani: Naš narod nije podlegao pritisku uprkos tegobama u životu (Predsjedništvo Irana)

Iran se neće predati pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država i nikad neće napustiti svoje ciljeve čak i da bude napadnut, u četvrtak je kazao iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Ranije je lider iranske vojske, general-major Mohammad Baqeri, naveo kako je sukob Teherana i Washingtona “sudar volja”, upozorivši kako će svaki neprijateljski “avanturizam” naići na razarajući odgovor, prenijela je poluzvanična agencija Fars.

Tenzije između dvije države su sve veće nakon što je SAD poslao nove količine vojnih snaga na Bliski istok, u demonstraciji sile protiv, kako kažu američki zvaničnici, iranskih prijetnji njihovim trupama i interesima u regiji.

‘Nećemo odustati od naših ciljeva’

Nakon što se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma koji je ova država sklopila sa svjetskim silama 2015. godine, predsjednik SAD-a Donald Trump vratio je na snagu oštre sankcije Iranu i pojačao ih ovog mjeseca, naredivši svim državama da obustave uvoz iranske nafte ili će se i same suočiti sa sankcijama.

“Nakon više od godine dana od nametanja ovih teških sankcija, naš narod nije podlegao pritisku uprkos tegobama u životu”, kazao je Rouhani, prenosi državna agencija Irna.

Govoreći na ceremoniji povodom komemoracije Iransko-iračkom ratu (1980-88), on je dodao: “Treba nam otpor kako bi naši neprijatelji znali da, ako budu bombardirali našu državu i naša djeca budu ubijena, ranjena ili zarobljena, nećemo odustati od naših ciljeva za nezavisnost države i naš ponos.”

Baqeri je, također, ukazao na ratnu pobjedu Irana nad Irakom i rekao kako taj ishod treba biti poruka kako Iran za svakog neprijatelja ima “jak, oštar i razarajući odgovor”.

“Sukob i okršaj Islamske Republike i maliciozne vlade Amerike je u areni borbe voljie”, istakao je on.

Slanje dodatnih američkih trupa u regiju

Rat riječi dva neprijatelja ne pokazuje znakove slabljenja.

U nedjelju je Trump na Twitteru objavio: “Ako Iran želi borbu, to će biti zvanični kraj Irana. Nemojte više nikada prijetiti SAD-u!”

Vršitelj dužnosti ministra odbrane SAD-a Patrick Shanahan u četvrtak je potvrdio kako Pentagon razmatra slanje dodatnih američkih trupa na Bliski istok, kao jedan od načina jačanja zaštite američkih jedinica u regiji zbog jačanja tenzija s Iranom.

No, on je negirao navode medija kako se planira poslati blizu 10.000 vojnika u regiju Zaljeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije