Predsjednik IFJ-a osudio poziv na bombardiranje sjedišta Al Jazeere

Twitter je obrisao Matrafijeve objave u kojima poziva na bombardiranje zgrade Al Jazeere (Reuters)

Philippe Leruth, predsjednik Međunarodnog saveza novinara (IFJ), osudio je pozive saudijskog novinara da se bombardira zgrada Al Jazeere, smatrajući da to predstavlja poticanje na ubijanje.

Tokom gostovanja u emisiji Bez granica, koja se emitira na Al Jazeeri Arabic, Leruth je izjavio da saudijskog novinara koji je nedavno pozvao vladu svoje zemlje da bombardira zgradu Al Jazeere u Kataru ne smatra novinarom nego kriminalcem, ne spominjući njegovo ime.

“Ovaj poziv predstavlja poticanje na ubijanje”, dodao je Leruth, podsjećajući na slučajeve bombardiranja sjedišta medija u proteklim sukobima.

Spomenuo je primjere izraelskog napada na sjedište palestinskog satelitskog kanala Al Aqsa u Gazi prošle godine i napada na zgradu Radio-televizije Srbije, koji su snage NATO-a izvele prije 20 godina.

Leruth je rekao da “bombardiranje medija spada u ratne zločine”.

Twitter obrisao Matrafijev nalog

“Kako jedna televizijska stanica može predstavljati vojnu prijetnju?”, upitao je, naglašavajući da neće biti slobodnih medija ako novinari ne budu kolegijalni i ne budu poštovali jedni druge, bez obzira na različite stavove.

Saudijski novinar Khaled al-Matrafi nedavno je na svom nalogu na Twitteru, komentirajući raketni napad Husa, objavio da, “u skladu s međunarodnim pravom, arapska koalicija ima pravo ciljati ne samo platforme s kojih su lansirani projektili na aerodrom Abha nego i naredbodavce, finansijere i one koji podržavaju ovakve operacije u medijima. To znači da televizijski kanal Al Jazeera u Kataru može biti jedna od meta koju bi koalicija mogla ciljati zbog podrške ovim terorističkim operacijama.”

Twitter je nakon toga obrisao Matrafijeve objave u kojima poziva na bombardiranje Al Jazeere, uz pojašnjenje da se njima krše pravila i politike te platforme, i to nakon žalbe koju je podnijela mreža.

Izvor: Al Jazeera