Predsjednik EP na samitu EU o Brexitu: May nije ponudila ništa novo

Kako do dogovora s Velikom Britanijom: Merkel, Macron, Sanchez i Juncker na samitu u Briselu (EPA)

Britanska premijerka Theresa May obratila se čelnicima 27 zemalja članica na samitu Evropske unije u Briselu pre njihove radne večere, ali u svom obraćanju koje je trajalo 15-tak minuta nije rekla ništa novo.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, koji se takođe obratio čelnicima EU-a, rekao je da May u svom obraćanju nije iznela nikakav novi predlog.

Tajani je dodao da se britanska premijerka nije jasno odredila prema predlogu da se produži prelazni period nakon Brexita za još godinu dana, do kraja 2021. godine.

“Ona je što se toga tiče bila neutralna. Rekla je da je to hipoteza koju će razmotriti”, rekao je Tajani.

”Ton je bio ton nekoga ko želi da postine sporazum. Postoji spremnost, ali ne i promene u sadržaju”, ocenio je Tajani.

Nakon što je premijerka May napustila sastanak, predsjednik Europske komisije obavestio je čelnike 27 zemalja članica o pripremama za scenarij da do Brexita dođe bez sporazuma i nakon toga čelnici su nastavili raspravu.

Predsednik Evropskog parlamneta kaže da EU u pregovorima o Bregzitu želi da postigne dogovor sa Velikom Britanijom ”ali ne po svaku cenu”.

On je ponovio da Evropski parlament neće podržati nacrt sporazuma o razdruživanju ukoliko on ne obuhvati sve tri ključne tačke.

Prva je da prava EU građana koji žive na teritorije Velike Britanije, ali i obratno, moraju da ostanu ista.

Druga tačka je garancija da će Velika Britanija ispoštovati svoje finansijske obaveze prema budžetu EU.

Treća tačka, oko koje je i njaviše sporenja, jeste ona koja se odnosi na granicu između Severne Irske i Republike Irske.

Pregovori o izlasku Velike Britanije su u zastoju i bez velikih izgleda da na ovom summitu dođe do proboja.

Macronove poruke povjerenja i hitnosti

Britanska premijerka je, dolazeći na samit lidera EU-a u Briselu, poručila da je dobar napredak postignut kako u dogovoru o povlačenju Velike Britanije iz EU-a, tako i u razgovorima o budućem partnerstvu.

“Nadam se postizanju dogovora koji svi žele i koji će biti i u interesu Velike Britanije i EU-a”, poručila je May u Briselu.

Ona je naglasila da timovi obe strane i dalje naporno rade kako bi se rešila i preostala otvorena pitanja, kao što je pitanje “zaštitnih mera” koje sa odnose na granicu između Severne Irske i Republike Irske.

Predsednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da na razgovore o Brexitu dolazi sa dve poruke: porukama poverenja i hitnosti.

“Poverenje je tu, jer smo napravili progres u pregovorima, još nismo stigli do kraja i sada je trenutak kada treba doneti odluku. Što se hitnosti tiče, mislim da je važno naći sporazum o povlačenju [Velike Britanije iz EU-a], kako bismo mogli da razmišljamo o budućim odnosima”, poručio je Macron po dolasku na samit EU-a u Briselu.

Brisel nudi produženje prelaznog razdoblja

Francuski predsednik je rekao novinarima da će tokom večeri prvo razgovarati sa britanskom premijerkom, a zatim sa glavnim EU pregovaračem Michelom Barnierom.

“Barnier je dobro sledio sva data uputstva i odradio dobar posao u pokušaju nalaženja kompromisa. Nisu daleko i sada je vreme da se dogovor postigne”, kaže Macron.

Predsednik Francuske smatra da nije dobro da svaka od 27 zemlja EU-a govori o tome šta bi ona radila kada su pregovori o Bregzitu u pitanju, već da je na nivou 27-ce odlučeno da se mandat poveri Barnieru i da on treba da pregovara sa Londonom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će učiniti sve što može da EU sklopi sporazum sa Velikom Britanijom, ali da rešenja još nema.

“Bili bismo srećni da je dogovor već spreman. Sada imamo dogovoreno 90 odsto sadržaja. Želim da se bavim preostalim pitanjima u dobroj veri i da učinim sve da dođe do sporazuma. To bi bilo najbolje rešenje za obe strane”, rekla je Merkel.

Evropska unija je spremna da produži za 12 meseci prelazno razdoblje nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, kako bi pregovarači dveju strana dobili više vremena za pronalaženje rešenja za granicu na irskom ostrvu, glavnu tačku spoticanja u pregovorima.

London protiv prijelaznog rješenja za S. Irsku

Pregovori su zapeli na pitanju granice na irskom ostrvu, koja će biti jedina kopnena granica između EU-a i Velike Britanije.

Brisel insisitra na takozvanom zaštitnom mehanizmu ili osiguraču da neće doći do uspostavljanja fizičke granice, koja bi mogla da ugrozi mirovni proces u Severnoj Irskoj.

To rešenje podrazumeva da Severna Irska ostane u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko drugo prihvatljivo rešenje.

London to smatra neprihvatljivim, jer zadire u suverenitet Velike Britanije i uspostavljanje carinskih kontrola između Severne Irske i ostatka zemlje.

Predlog o produženju prelaznog razdoblja pozdravio je irski premijer Leo Varadkar.

“Uvek sam smatrao da će biti potrebno dve ili više godina za pregovore između EU-a i Velike Britanije o sporazumu koji će pokriti sve od privrede do trgovine i bezbednosti”, rekao je Varadkar.

On je upozorio da se taj duži prelazni period ne sme smatrati alternativom za bezbednosnu mrežu u pogledu granice na irskom ostrvu.

Izvor: Al jazeera i agencije