Predsjednik Crne Gore potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Đukanović potpisao zakon koji je glasovima vladajuće koalicije i SDP-a usvojen u petak u Skupštini Crne Gore (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je u subotu Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, javila je agencija Tanjug pozivajući se na portal Radiotelevizije Crne Gore (RTCG).

U više crnogorskih gradova i večeras su održani protesti zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Parlamentu, a policija je u Beranama upotrebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su blokirali put, javlja agencija Tanjug pozivajući se na crnogorske medije.

Grupa građana okupila se ispred zgrade Općine Berane, odakle je krenula u protestnu šetnju do manastira Đurdevi stupovi. Na kratko su blokirali magistralni put Berane – Bijelo Polje na izlazu iz grada, ali su policijske snage uz upotrebu suzavca spriječile dalju blokadu, dodaje se.

Grupa građana Podgorice prošetala je nakon molebana od hrama Hristovog Vaskrsenja ka zgradi Javnog servisa, gdje je na kratko blokirala raskrsnice.

Glasovima vladajuće koalicije i SDP-a taj akt je usvojen u petak.

Javni prihodi

Zastupnici Demokratskog fronta pozvali su ranije danas Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da ga vrati Skupštini na doradu.

„Pozivamo predsjednika Mila Đukanovića da ukazom ne proglasi zakon, već da ga vrati u Skupštinu kako bi ga doradili i uklonili nedostatke… Dajemo mogućnost i da se raspiše referendum o Zakonu prije nego ga Đukanović potvrdi potpisom“, kazao je Mandić, prenosi agencija Anadolija.

Zakonom je predviđeno kako su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica, navodi RTCG.

Precizirano je kako će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

U Skupštinskoj sali u Podgorici nakon što je usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u načelu, došlo je do incidenata nakon kojih su svi poslanici DF uhapšeni, podsjeća RTCG.

Izvor: Agencije