Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro popularniji nego ikad

Nedavne ankete su pokazale da Bolsonaro ima velike izglede da na izborima 2022. osvoji drugi predsjednički mandat (EPA)

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nikad nije bio popularniji od početka mandata u januaru 2019. uprkos njegovom spornom upravljanju zdravstvenom krizom, pokazuje anketa objavljena u petak. 

Stopa podrške predsjedniku države koji dolazi s krajnje desnice porasla je od juna za 5 postotnih bodova i sada premašuje 37 posto, a stopa nepopularnosti pala mu je za 10 bodova i sada je 34 posto, pokazuje anketa uglednog instituta Datafolha provedena 11. i 12. augusta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ovo je prvi put od aprila 2019, u četvrtom mjesecu mandata, da je stopa podrške brazilskom predsjedniku veća od stope negativnih mišljenja.

Nedavne ankete su pokazale da Jair Bolsonaro ima velike izglede da na izborima 2022. osvoji drugi predsjednički mandat.

No, epidemija korona virusa u Brazilu ugasila je u drugom tromjesečju 8,9 miliona radnih mjesta i pokosila više od 105.000 života, što je najveći broj žrtava nakon Sjedinjenih Američkih Država. Brazil je u odnosu na broj stanovnika (gotovo 210 miliona) osma zemlja svijeta po broju umrlih.

Mandat obilježen kontroverzama

Datafolha ocjenjuje da se sadašnja stopa popularnosti predsjednika Bolsonara dijelom može pripisati isplati mjesečne pomoći od 100 eura milionima siromašnih Brazilaca kako bi se mogli nositi s posljedicama pandemije.

Stopa podrške među primateljima te pomoći penje se na 42 posto.

Bolsonaro može računati na čvrstu jezgru bezuvjetne podrške onih koji ga zovu Mesijom, aludirajući na njegovo drugo ime.

Njegov su mandat obilježile mnoge kontroverze, brojni odlasci ministara iz vlade, a naposlijetku i njegov stav prema korona virusu koji naziva “gripicom”.

Prošlog mjeseca je i sam prebolio COVID-19 od kojeg je obolio u 65. godini, što je iskoristio kako bi ponovo istakao da je za njegov oporavak zasužan lijek hidroksiklorokin, iako za to nema naučnog dokaza.

Datafolha je proveo anketu među 2.065 ljudi, s marginom pogreške od 2 postotna boda.

Izvor: Agencije