Predsjednik Bolivije: SAD priprema vojnu akciju u Venecueli

Donald Trump
Trump je jednostrano proglasio vanredno stanje (Reuters)

Predsjednik Bolivije Evo Morales izjavio je u srijedu da Sjedinjene Američke Države, nakon ekonomskog pritiska, pripremaju vojnu akciju u Venezueli.

“Nakon što je ekonomski napao Venezuelu, [predsjednik SAD-a] Donald Trump priprema vojnu intervenciju protiv te zemlje”, kazao je on, kako prenosi Anadolija.

“Zavjetujemo se da ćemo zaustaviti nasilje, inače će Trump biti odgovoran za povratak smrti i razaranja, koji uvijek prate rat”, dodao je Morales.

Venezuela je pogođena prosvjedima od 10. siječnja, kad je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je oporba bojkotirala.

Trumpovo upozorenje vojsci

Napetost se dodatno povećala kada se oporbeni čelnik Juan Guaido 23. siječnja proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Predsjednik Narodne skupštine Guaido proglasio se privremenim predsjednikom zemlje, pozivajući se na Ustav, i obećao vojsci amnestiju napusti li Madura, no dosad je to učinilo tek nekoliko visokih časnika.

Trump je u ponedjeljak upozorio venezuelske vojne zapovjednike da izlažu opasnosti svoju budućnost i živote ako se ne priključe Guaidou te će sve izgubiti jer se neće imati kamo skloniti.

Venezuelski vojnici ostat će raspoređeni uz granicu kako bi spriječili kršenje teritorijalnog suvereniteta, izjavio je u utorak ministar obrane Venezuele Vladimir Padrino uoči dopremanja humanitarne pomoći koje oporba najavljuje za subotu, ali je venezuelska Vlada odbija.

Pence pozvao EU da prizna Guaidoa

Predsjednik Maduro odbija pomoć u hrani i lijekovima iz inozemstva, odbacujući kao neistinite priče o velikim nestašicama, pa optužuje Guaidoa da humanitarnom pomoći pokušava potkopati Vladu i svrgnuti ga uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Guaido je najavio da će pomoć ući u Venezuelu kopnom i morem u subotu.

SAD je poslao tone pomoći, koja čeka na kolumbijskoj strani uz granicu s Venezuelom.

Američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je u subotu cijelu Europsku uniju da prizna Guaidoa za predsjednika.

“Guaido zaslužuje da ga prizna ostatak svijeta”, rekao je on na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

Opozicija: Diktator da ode s vlasti

Nicolasa Madura, izabranog za predsjednika Venezuele prošle godine na izborima koje oporba smatra nepoštenima, nazvao je “diktatorom koji treba otići s vlasti”.

Dvadesetak zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Španjolsku i Hrvatsku, priključilo se SAD-u u priznavanju Guaidoa i pritisku na Madura da sazove nove izbore.

Samoproglašenog Guaidoa ukupno je priznalo 50-ak zemalja.

Izvor: Agencije