Predsjednik Bjelorusije želi resetirati veze sa SAD-om

Bjeloruski predsjednik sebe je opisao kao 'posljednjeg diktatora u Evropi' (EPA)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je savjetniku za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Johnu Boltonu na razgovorima u Minsku u četvrtak da želi resetirati veze sa SAD-om, prenosi novinska agencija TASS.

Bolton je najviši američki zvaničnik koji je u posljednjih nekoliko godina posjetio Bjelorusiju, a njegova posjeta mogla bi zasmetati Moskvi, koja tradicionalno smatra bivše sovjetske republike svojom interesnom sferom.

“Unatoč buci u vezi s Vašom posjetom, postoji mnogo pozitivnih njenih strana, pogotovo za Bjelorusiju”, rekao je Lukašenko.

“Pozitivno je što smo, nakon pogoršavanja odnosa sa SAD-om, dosljedno predložili zatvaranje ovih loših stranica i otvaranje novih”, dodao je Lukašenko.

Lukašenko je godinama u lošim odnosima sa Zapadom zbog kršenja ljudskih prava i suzbijanja opozicijskog djelovanja.

Simbolična unija Rusije i Bjelorusije

Bjeloruski predsjednik sebe je opisao kao “posljednjeg diktatora u Evropi”.

Uoči susreta Bolton je rekao novinarima u Moldaviji u četvrtak da je planirao upozoriti Lukašenka na sigurnosnu prijetnju Rusije Minsku.

“Mislili smo da je, u svjetlu stvari koje smo čuli od Moskve, važno otići u Bjelorusiju i razgovarati o njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, rekao je.

Savez Rusije i Bjelorusije nedržavni je entitet, nastao u ‘90-ima, koji predstavlja uveliko simboličnu uniju dvije države, ali se u posljednje vrijeme govori o većoj integraciji, što je izazvalo zabrinutost zbog otvaranja mogućnosti tihe moskovske aneksije.

Rusija posmatra Bjelorusiju kao tampon-zonu između svoje zapadne granice i Evrope, ali negira da postoji išta nepovoljno u projektu unije dvije države te navodi da je Bjelorusija blizak i vrijedan saveznik.

Izvor: Agencije