Predsjednik Albanije tužio ministra pravde i dvojicu zvaničnika

Ilir Meta
Iako bi predsjednik trebao biti ujedinjujući faktor u zemlji, Meta je pozvao na skup protiv Vlade 2. marta (EPA)

Predsjednik Albanije Ilir Meta tužio je ministra pravosuđa i dva visoka dužnosnika zbog kršenja Ustava, što je posljednji korak koji je poduzeo protiv vlade Socijalističke stranke, koju optužuje da krši Ustav i da ima veze s organiziranim kriminalom.

Meta je optužio njih trojicu da su mu “otvoreno i mafijaški” preoteli ovlasti koje su mu, kao predsjedniku, dodijeljene Ustavom.

Rekao je da traži od posebnog tužitelja da se pozabavi slučajem, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Poziv na skup protiv Vlade

Meta je mislio na pitanje Ustavnog suda Albanije.

Šest od devet mjesta u Ustavnom sudu upražnjeno je nakon što je u postupku provjere utvrđeno da suci nisu mogli dokazati da je sva njihova imovina stečena legitimno ili da su tijekom karijere ispunjavali antikorupcijske i profesionalne standarde.

Pitanje popunjavanja mandata pretvorilo se u sukob među političkim strankama.

Iako bi predsjednik trebao biti ujedinjujući faktor u zemlji, Meta je pozvao na skup protiv Vlade 2. ožujka, potez koji je podržala oporba.

Mjesecima je prošle godine oporba održavala prosvjede, koji su se često pretvarali u nasilne sukobe s policijom.

Oporba je, također, bojkotirala rad Parlamenta i lokalne izbore, optužujući Vladu za prevare i veze s organiziranim kriminalom.

Protivnik stranke Edija Rame

Otkad je prije tri godine preuzeo predsjedničku funkciju, Meta, bivši čelnik Stranke socijalističkog pokreta za integraciju, malobrojne ljevičarske skupine, koja je sada u oporbi, uvijek je bio glasni protivnik vladajuće Socijalističke stranke premijera Edija Rame.

Socijalisti, koji dominiraju u Parlamentu, pokrenuli su postupak za opoziv Mete, prvi u postkomunističkoj Albaniji, nakon njegova pokušaja da poništi prošlogodišnje općinske izbore.

Očekuje se da će Parlament u ožujku predstaviti izvješće u kojem će vjerojatno tražiti smjenu Mete.

Izvor: Agencije