Predsjednik Albanije: Neke srušene zgrade bile izvan sigurnosnih standarda

Kritike zbog loše kvalitete gradnje srušenih zgrada nakon zemljotresa u Albaniji (EPA)

U tri dana nakon zemljotresa koju su Albaniju pogodili u utorak spasioci su pronašli najmanje 46 tijela, stotine osoba je povrijeđeno dok lučki grad Drač napuštaju njegovi stanovnici.

Premijer te zemlje Edi Rama rekao je u petak da se privodi kraju operacija traženja preživjelih i izvlačenja tijela poginulih u zemljotresu, dok je albanski predsjednik spomenuo mogućnost istrage koja bi utvrdila zbog čega neke zgrade nisu izdržale potres.

“Jasno je da su neke od tih konstrukcija potpuno izvan sigurnosnih standarda”, rekao je za Al Jazeeru predsjednik Ilir Meta, ostavljajući mogućnost da se o ovom slučaju otvori istraga.

Sve žrtve nakon potresa u Albaniji dogodile su se u Draču i gradu Thumane na sjeveroistoku zemlje.

Loša kvaliteta zgrada

Predsjednik opozicione Demokratske stranke Lulzim Basha rekao je za Al Jazeeru dok je obilazio Drač da je “polovica grada već evakuirana”.

“Ljudi su terorizirani… Stotine su hospitalizirane, a stotine obitelji izgubile su svoje domove”.

I Basha je uputio kritike zbog loše kvalitete gradnje zgrada koje su srušene, napominjući da je polovina izgradnje u Albaniji relativno nova.

“To je 15, 20, maksimalno 25 godina”, rekao je Basha.

Al Jazeera podsjeća da je Vlada Albanije već angažirala timove inženjera koji pregledavaju zgrade radi sigurnosti, napominući da bi taj postupak mogao potrajati sedmicama.

Premijer Rama najavio je u petak da će tokom dana početi raditi i stručni timovi za procjenu štete.

Do sada je od donacija za sanaciju posljedica potresa i pomoć ugroženima donirano pet miliona eura i više od milion dolara, ali to nije konačan iznos, rekao je on na vanrednoj sjednici Vlade u Tirani.

Izvor: Al Jazeera