Oglasi

Predsjednik agencije Standard & Poor's dao ostavku

Deven Sharma otišao nakon snižavanja kreditnog rejtinga SAD.
S&P nije navela uzrok promjene[EPA]

Predsjednik agencije za kreditni rejting Standard & Poor's Deven Sharma odstupio je s dužnosti nekoliko sedmica nakon što je njegova agencija snizila kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država.

Na njegovo mjesto doći će Douglas Peterson, glavni operativni direktor Citibanka, sa početkom rada 12. septembra, saopćila je agencija.

Sharma će biti postavljen na „specijalni zadatak“ unutar kompanije prije odlaska krajem godine. Američke vlasti kritikovale su S&P zbog smanjenja kreditnog rejtinga.

Timothy Geithner, američki sekretar trezora, izjavio  je kako je agencija pokazala lošu procjenu i imala lošu pravu.

No, S&P nije navela da li uzrok promjene u upravi agencije ima veze sa smanjenjem američkog kreditnog rejtinga i kritikama koje su potom uslijedile.

Prošle godine, S&P je objavila kako će podijeliti svoje poslovanje u dva posebna tijela - provjeru kreditnih rejtinga i McGraw-Hill finansije. Kompanija je tada objavila kako je Sharma odlučio tražiti bolje prilike za rad dok se formiraju ova dva odjela.

Izvori: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.