Predsjednički izbori u Poljskoj: Tijesna pobjeda Dude

Pobjeda Andrzeja Dude znači veliko olakšanje za vladajuće poljske konzervativce, jer mogu da nastave i zacementiraju kontroverzne reforme insitucija (EPA)

U drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 12. jula Poljaci su tijesnom većinom glasova od 51,2 posto na još jedan petogodišnji mandat izabrali kandidata vladajućih konzervativaca, dosadašnjeg predsjednika Andrzeja Dudu, saopštila je Državna izborna komisija na osnovu glasova sa više od 99 posto birališta, prenosi Beta.

Duda je osvojio 10,4 miliona glasova od ukupno skoro 30 miliona registrovanih birača u Poljskoj, a opozicioni gradonačelnik Varšave iz liberalne Građanske platforme Rafal Trzaskowski 9,9 miliona glasova što mu prema ovim preliminiranim rezultatima daje 48,79 posto glasova.

Na izbore je izašlo rekordnih 68,12 posto birača, što je drugi najveći odziv Poljaka da glasaju, veći je bio na predsjedničkim izborima samo 1995. godine kada je postkomunista Aleksander Kwasniewski pobijedio legendu otpora Poljaka komunističkom režimu, prvog slobodno izabranog predsjednika Poljske Lecha Walesu.

Rekordna izlaznost

“Ovo je rekord izlaznosti na predsjedničkim izborima u 21. vijeku”, rekao je predsjednik Državne izborne komisije Sylwester Marciniak.

Apeli vlade i uvjeravanja premijera Mateusza Morawieckog da je epidemija virusa korona već prošla i da je sigurnije da izađu na birališta nego da odu u radnju mobilisala je starije Poljake, žitelje sela zahvaljujući čijim glasovima je Duda odnio tijesnu pobjedu.

Nada da će ovi izbori zaustaviti zahuktali voz reformi zbog kojih je vladajuća stranka Pravo i Pravda u sporu sa Evropskom unijom ali i dijelom svojih građana od 2016. godine i da će Poljska dobiti predsjednika koji ne potpisuje poslušno sve šta mu na sto stavi vlada izveli su na izbore masovno i birače u velikim gradovima, mlade i grupu do 40 godina, sa višim obrazovanjem, koji su svoje glasove dali Trzaskowskom.

Masovno glasala i poljska dijaspora

Poljaci na ljetovanju u Splitu, u Hrvatskoj čekali su i više sati u dugim redovima da glasaju u konzulatu, čak i nakon zatvaranja birališta, nakon što je odlučeno da će moći da glasaju svi koji su do trenutka zatvaranja u 21 sat u nedjelju stali u red, pa se u Splitu tako glasalo čak i poslije ponoći.

Pobjeda Andrzeja Dude znači veliko olakšanje za vladajuće poljske konzervativce, jer mogu da nastave i zacementiraju kontroverzne reforme insitucija, kako je sinoć najavio ministar pravde Zbigniew Ziobro, prije svega da dovrše reformu pravosuđaa, ali takođe da se riješe medija sa stranim kapitalom koji nisu provladini.

Lider Prava i Pravde Jaroslaw Kaczynski već je najavio da će biti nužno da ih otkupi poljski kapital od stranih vlasnika, jer nacionalizacija zbog toga što je Poljska u Evropskoj uniji nije moguća a kao primjer zemlje gdje su se strani vlasnici povukli iz medija naveo je Češku, gdje, međutim, nijedna vlada nije nikada nastojala da protjera strani kapital, a nastupila je opasna oligarhizacija medijske scene jer su medije pokupovali češki tajkuni, na čelu sa premijerom Andrejom Babišom. 

Za razliku od Poljske gdje je vlada 2016. preuzela kontrolu nad do tada javnim radio i televizijskim servisima i poljskom novinskom agencijom PAP, Češka ima jaku nezavisnu i Češku televiziju i Češki radio i agenciju ČTK.

“Poljaci i Poljakinje su stvorili nadu za otvorenu, nasmijanu Poljsku u kojoj je najvažniji zdrav razum. Već smo pobijedili bez obzira na to kakav bude rezultat”, rekao je još sinoć, dok je postojala realna nada na pobjedu opozicioni kandidat Rafal Trzaskowski.

Izvor: Agencije