Predsjednički izbori u Makedoniji krajem aprila

Prvobitno je bilo planirano da prvi krug izbora za predsjednika Makedonije bude održan 14. aprila, a drugi 28, ali je datum pomjeren zato što je 28. aprila Uskrs, kaže Xhaferi (Al Jazeera)

Predsjednik parlamenta Makedonije Talat Xhaferi izjavio je da će predsjedničke izbore raspisati najkasnije 8. februara i da bi prvi krug trebalo da bude održan 21. aprila.

“Razmatra se mogućnost da prvi krug predsjedničkih izbora bude održan 21. aprila, a drugi 5. maja, čime bi bio ispunjen zakonski okvir”, rekao je Xhaferi na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, prvobitno je bilo planirano da prvi krug izbora za predsjednika Makedonije bude održan 14. aprila, a drugi 28, ali je datum pomjeren zato što je 28. aprila Uskrs. 

Drugi po redu mandat predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova ističe 12. maja, što je, dodao je Xhaferi, posljednji datum do kada bi trebalo da bude inauguriran njegov nasljednik.

Odluka partija

Xhaferi je ocijenio da sa predstojećim predsjedničkim izborima ne bi trebalo raspisivati vanredne parlamentarne izbore zbog obaveza u NATO-u i  EU integracijama, ali je dodao da tu odluku donose političke partije, a ne predsjednik parlamenta.

“Smatram da je to pogrešna ideja, ali to je odluka političkih partija i ukoliko tako odluče (da bude parlamentarnih izbora) to je njihovo pravo”, rekao je predsjednik Sobranja Talat Xhaferi.

Vanredne parlamentarne izbore zatražila najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE, kratko nakon što je vladajuća većina usvojila ustavne izmjene o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija,  a visoki funkcioner te stranke je rekao da se razmišlja i o bojkotu predsjedničkih izbora ako istovremeno sa njima  ne budu održani i vanredni parlamentarni izbori.

Izvor: Agencije