Predsjednički izbori u Crnoj Gori u znaku povratka Đukanovića

Predsjednički izbori u Crnoj Gori bit će održani 15. aprila (EPA)

Građani Crne Gore na predsjedničkim izborima, koji će biti održani 15. travnja, birat će između sedam kandidata. Rok za prijave kandidata istekao je u ponoć, a Državno izborno povjerenstvo u srijedu će objaviti pod kojim će rednim brojevima kandidati biti poredani na glasačkim listićima, javlja Anadolija.

Predsjednički izbori bit će sedmi od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, a dosad su na tu dužnost birani Filip Vujanović (tri puta), Momir Bulatović (dva puta) i Milo Đukanović (jednom).

Ono što je specifično i što će obilježiti predstojeće izbore za predsjednika te države jest povratak na političku scenu bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali i kandidatura Draginje Vuksanović, prve žene koja se kandidira za predsjednika / predsjednicu u povijesti Crne Gore.

Osim njih dvoje, kandidature su predali i predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Hazbija Kalač, nezavisni kandidat Vasilije Miličković, čelnik stranke Prava Crna Gora Marko Milačić, predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić, te kandidat većinskog dijela oporbe Mladen Bojanić.

Đukanovićev maratonski politički staž

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović političar je s najdužim stažom na politčkoj sceni Crne Gore. Šest puta biran je za premijera Crne Gore, prvi put kad je imao 29 godina, dok je jednom već obavljao dužnost šefa države (1997.–2003.). Iz politike se povlačio tri puta, ali je, usprkos tomu, u svojoj stranci uvijek bio dominantna politička figura.

Predsjedničku kandidaturu Đukanovića podržali su koalicijski partneri DPS-a: Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska unija Albanaca i Demokratska partija.

Mladen Bojanić, bivši zastupnik Pozitivne Crne Gore, ekonomist po struci, predložen je za kandidata od većine oporbenih stranaka u Crnoj Gori. Kao nestranačka osoba dolazi kao prijedlog Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Potpredsjednica SDP-a Draginja Vuksanović doktorirala je pravo i predaje na Univerzitetu Crne Gore. Zastupnica je u dva mandata. 

Hazbija Kalač kandidat je za predsjednika izvanparlamentarne Stranke pravde i pomirenja (SPP), čiji je predsjednik. Raniji naziv SPP-a bio je Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ). Nekadašnji je potpredsjednik Bošnjačke stranke, koju je napustio zbog neslaganja s politikom vrha stranke.

Samo jedan nezavisni kandidat 

Poduzetnik Vasilije Miličković jedini je neovisni kandidat na izborima. Tijekom kampanje za predsjednika Crne Gore, Miličković je rekao kako se zalaže za promjenu Izbornog zakona da bi građani glasovali za otvorene liste, odnosno konkretne osobe, a ne za političke stranke. Miličković je više godina bio predsjednik manjinskih dioničara Elektroprivrede Crne Gore. 

Marko Milačić, kandidat za predsjednika, čelnik je novoformirane političke stranke Prava Crna Gora. Radio je kao novinar na Radio-televiziji Crne Gore, nakon čega je bio kolumnist nekoliko listova i tjednika. Poznat je kao oštar kritičar aktualne crnogorske vlasti i žestok protivnik crnogorskog učlanjenja u NATO. Bio je član nevladinih organizacija “Pokret za neutralnost Crne Gore” i “Otpor beznađu”, tijekom čijih je akcija javno palio zastavu NATO-a. 

Dobrilo Dedeić kandidat je grupe izvanparlamentarnih stranaka i organizacija pod nazivom “Srpska koalicija”. Bivši je dužnosnik Srpske narodne stranke, koju je napustio 2009. godine, kad je ta stranka preimenovana u Novu srpsku demokratiju, a koju danas predvodi jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić.

I Dedeić je poznat kao žestok kritičar NATO-a, a njegova kandidatura predana je 23. ožujka, na godišnjicu početka NATO-ovog bombardiranja SR Jugoslavije. U medijskim nastupima često optužuje parlamentarne prosrpske stranke zbog navodne neiskrene borbe za Srbe u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije