Predsjednički izbori u Crnoj Gori 7. aprila

Ovo su šesti predsjednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, a drugi nakon nezavisnosti 2006. (www.skupstina.me)

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 7. aprila, odlučio je predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić.

Riječ je o šestim predsjedničkim izborima od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugim nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Aktuelnom predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću mandat ističe 21. maja.

Kandidaturu na predsjedničkim izborima do sada je zvanično najavio jedino lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Aktuelni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je uvjerenje da bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima u toj državi, ako ga njegova Demokratska partija socijalista (DPS) ponovno kandidira na tu funkciju.

On je kazao da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika ukoliko to bude stav DPS-a, ali je spreman i podržati nekog drugog kandidata ako tako odredi njegova stranka.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenja da li Vujanović ima pravo na još jedan predsjednički mandat, pišu agencije.

On je do sada dva puta izabran za crnogorskog predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Podijeljeni stavovi

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnijenja, trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa povjerenje i Crnogoraca i Srba, navode agencije.

Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsjednički mandat.

DPS je ranije saopćio da će do 25. januara donijeti odluku o kandidatu te stranke na predsjedničkim izborima.

Predstavnici stranaka manjinskih naroda saopćili su da su, po koalicionom sporazumu, u obavezi da podrže predsjedničkog kandidata DPS-a, ko god to bude.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da ta stranka preferira opciju da ima svog predsjedničkog kandidata.

Izvor: Agencije