Predsjednički izbori krajem marta u Egiptu

Bivši premijer Ahmed Shafiq kaže da se neće kandidirati, premda je to bio najavio krajem novembra (EPA)

Prvi krug predsjedničkih izbora u Egiptu provest će se od 26. do 28. marta, a drugi, bude li trebalo, od 24. do 26. aprila, saopćila je Izborna komisija.

Sadašnji predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, izabran 2014. godine, izjavio je nedavno da se neće kandidirati za treći mandat 2022. godine, što bi značilo da će ove godine biti kandidat za ponovni izbor.

Tri istaknute osobe najavile su u novembru da će se kandidirati, ali se jedna nedavno predomislila, druga je kasnije osuđena na zatvorsku kaznu, a kandidatura treće nije sigurna, jer se protiv nje vodi sudski postupak.

Izborna komisija primat će prijave od 20. do 29. januara, a “privremeni spisak kandidata” bit će objavljen 31. januara u državnim glasilima Al Ahramu i Al Akbar al-Youmu, rekao je Lachine Ibrahim, predsjednik Izborne komisije.

Ovo su treći predsjednički izbori nakon pada Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Sisi ima najviše šansi

Bivši premijer Ahmed Shafiq rekao je u nedjelju da se neće kandidirati, premda je to bio najavio krajem novembra.

Smatra se mogućim neugodnim protivnikom Sisija, koji ima najviše šansi.

Poznati advokat za ljudska prava Khaled Ali, koji je 2012. godine bio kandidat kao i Shafiq, najavio je u novembru početak predsjedničke kampanje.

Njegova je kandidatura veoma neizvjesna, jer je taj ljevičarski aktivist u septembru osuđen na tri mjeseca zatvora, zbog “narušavanja javnog morala”, ali se žalio na presudu.

I pukovnik Ahmed Konsowa u novembru je najavio kandidaturu, ali je uhapšen nedugo potom i u decembru osuđen na šest mjeseci zatvora, zbog “ponašanja kojim je naštetio zahtjevima vojnog sistema”.

Izvor: Agencije