Predsjednički izbori ključan uvjet za Sjevernu Makedoniju

Tokom susreta pozdravljen je snažan napredak Sjeverne Makedonije u ispunjenju reformske agende

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini ocijenili su u utorak da je uspješno provođenje poštenih, demokratskih i slobodnih predsjedničkih izbora ključno i prioritetno za Vladu u Skoplju, prenosi TV Telma.

Istovremeno, od opozicije u Sjevernoj Makedoniji očekuju se konstruktivan pristup i učešće na tim izborima, kao i u reformskim procesima, istaknuto je tokom susreta u Briselu.

Razgovorima su prisustvovali i zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov i ministrica odbrane Radmila Šekerinska.

Zaev je izrazio zahvalnost zbog održavanja Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u ovom značajnom periodu za Republiku Sjevernu Makedoniju.

Prvi krug izbora 21. aprila

Tokom susreta pozdravljen je snažan napredak Sjeverne Makedonije u ispunjenju reformske agende.

Mogherini je, također, ohrabrila Vladu u Skoplju da prije juna provede preostale mjere za zaokruživanje reformi predviđenih u zaključcima Evropskog vijeća iz juna prošle godine.

Tokom susreta zaključeno je da Sjeverna Makedonija ima mnogo razloga nadati se pozitivnim signalima od svih evropskih institucija u sljedećem periodu.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bit će održan 21. aprila.

Izvor: Agencije