Predsjedničino saniranje štete nakon Vučićeve posjete

Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra definiraju politiku, poručila je Grabar-Kitarović, pa kasnije objašnjavala tu izjavu (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podijelila je desno i konzervativno, to jest: svoje, biračko tijelo. Učinila je to pozivom Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, da dođe u službeni posjet Hrvatskoj te svime što se događalo tokom dvodnevnog Vučićevog boravka u ovoj zemlji.

A dogodio se politički show Aleksandra Vučića, show u kojem su najviši predstavnici hrvatske vlasti, uključujući i Grabar-Kitarović, ispali statisti, jer naprosto nisu dorasli političko-dramskom talentu najmoćnijeg Srbina i jer nisu znali što žele postići tim susretom: štoviše, premijer Andrej Plenković i njegova vlada praktički su opstruirali Vučićev posjet. Plenković se, na primjer, odjednom sjetio da Hrvatska ima pravo zahtijevati od Srbije isplatu ratne odštete, a predsjedničine ovlasti su takve da ne može samostalno provesti u djelo bilo kakav dogovor s bilo kojim stranim državnikom.

Val desničarskog bijesa – točnije, bijesa dijela grupacija na čijoj je podršci uzletjela na predsjedničku funkciju – Grabar-Kitarović pokrenula je svojom izjavom danom prvog dana Vučićevog posjeta, a u povodu prilično minornih antivučićevskih i donekle proustaških prosvjeda u Zagreba: “Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja definiraju politiku”.

Ta – inače ispravna – konstatacija povrijedila je prosvjednike i njihove medijsko-političke pokrovitelje, ponajprije Rozaliju Bartolić, predsjednicu zagrebačkog ogranka Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Josipa Đakića, HDZ-ovog saborskog zastupnika i šefa najvećeg udruženja ratnih vojnih invalida, te Velimira Bujanca, opskurnog televizijskog novinara i urednika, koji u svojoj emisiji Bujica redovno ugošćuje ekstremne nacionaliste i koji je, kao i tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić, bio uzvanik na predsjedničinoj inauguraciji prije ravno tri godine.

Iznenađeni i uvrijeđeni udovice i veterani

“Iznenađeni smo i duboko povrijeđeni vašom izjavom o skupinama s ruba političkog spektra. Grubo ste uvrijedili nas udovice, sve hrvatske braniteljice i branitelje, stradalnike rata, kao i sve one kojima su u srcu interesi Republike Hrvatske”, poručila je Bartolić predsjednici Grabar-Kitarović.

Đakić je izjavio ovako: “Nismo politički marginalci ni u kojem slučaju, naročito nismo u izborima politički marginalci”.

Ovakve stavove prigrlio je i dio novinara i komentatora s desnice, od Ivice Marijačića do Nine Raspudića, a predsjednica se smjesta dala na saniranje štete i pokušaje da odobrovolji svoje dojučerašnje kompanjone i istomišljenike.

“Imam puno razumijevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te za braniteljske udruge koje su iskoristile svoje demokratsko pravo i izrazile svoj stav o dolasku predsjednika Vučića. Kada sam govorila o pojedincima s rubova političkog spektra, kojima ne smijemo dopustiti da diktiraju državnu politiku, mislila sam na one pojedince s krajnje ljevice i desnice koji svojim istupima i ponašanjem čine nemjerljivu štetu Republici Hrvatskoj. To nisu niti udovice hrvatskih branitelja niti hrvatski branitelji”, objavila je u posebnom saopćenju.

Tako se ispostavilo da je mislila isključivo na nebitnu i skoro nepostojeću pravašku stranku Dražena Keleminca, dok je ostalo sasvim nejasno gdje je vidjela “pojedince s krajnje ljevice” i njihovu ulogu u ovim događajima. To izmišljanje bilo je u funkciji relativizacije zamjeranja krajnjoj desnici i jasan putokaz kako će se predsjednica pokušati iskobeljati iz situacije u koju se sama dovela.

Utišavanje nezadovoljnika

Gospođa Grabar-Kitarović pozvala je glavne veteransko-stradalničke organizacije na sastanak na kojem će im objasniti važnost susreta s Vučićem, a upomoć joj je pritekao i zbor lojalnih udruga i pojedinaca javnim izražavanjem razumijevanja za njezino shvaćanje borbe za nacionalne interese.

Nema sumnje da će u idućih nekoliko tjedana i mjeseci predsjednica Republike učiniti što god treba da utiša nezadovoljnike zdesna, pa makar to značilo i derogiranje poruka poslanih prilikom posjeta predsjednika Srbije, to jest povratak prihvaćanju i afirmiranju redikuloznih desničarskih pojava kao relevantnih društvenih faktora, što je bila njezina dosadašnja politika.

Iako u posljednje vrijeme voli govoriti da “političari misle na naredne izbore, a državnici na buduće generacije”, nema dvojbe da Grabar-Kitarović itekako misli na predsjedničke izbore za dvije godine i na još jedan petogodišnji mandat na Pantovčaku, a dobro zna da će joj u toj utrci biti važan svaki glas i da nema luksuz odbacivanja onih glasova koje se dosad smatralo njezinima.

Trebat će joj, međutim, puno više truda i umijeća da premosti jaz između sebe i premijera Plenkovića, odnosno vodstva HDZ-a, jaz koji je proširen i produbljen Vučićevim posjetom.

Ako ostane bez čvrste i kristalno jasne izborne podrške HDZ-a, Kolindi Grabar Kitarović bit će uzaludna sva nastojanja da kontradiktornim političkim manevrima osvoji i dio biračkog tijela mimo onog HDZ-ovog i srodnog HDZ-ovom: HDZ-ova glasačka masa nije dovoljna za pobjedu, ali bez tih glasova aktualna predsjednica može samo maštati o još jednom mandatu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera