Predsjednica Hrvatske ne dolazi na državnu komemoraciju u Jasenovcu

U 2018.Jasenovac je posjetilo 16.066 osoba, među kojima su bile samo 34 školske grupe, a 19 njih iz inostranstva (EPA)

Službena državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora održana je u nedjelju u Spomen području Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a komemoraciji, uz ostale, nazočili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i više ministara.

U prigodnom programu sudionici komemoracije prošli su u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac do Spomenika Cvijet, Bogdana Bogdanovića, gdje su vijence i cvijeće položile obitelji žrtava, predstavnici hrvatskih državnih vlasti, predstavnici brojnih veleposlanstava u Hrvatskoj, kao i predstavnici županija, gradova i općine te niz institucija i udruga.

Komemoraciji je također nazočio i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je bio i na onoj prije dva dana, kad su udruge manjina i antifašista organizirale sjećanje na proboj iz logora u Jasenovcu.

Ovogodišnja komemoracija za žrtve logora Jasenovac nije uključivala obraćanja dužnosnika ni političara, nego su dramski umjetnici interpretirali dijelove svjedočanstava nekadašnjih zatočenika jasenovačkog logora, Helene Pachl Mandić i Erwina Millera, a Zbor HNK izveo je prigodan glazbeni program.

Plenković: Tu smo da osudimo zločin

U izjavi novinarima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako su komemoracijom u Jasenovcu došli izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac, svim logorašima i da osude zločin i režim u kojem su postojali takvi logori.

“Došli smo izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac svim logorašima, onima koji su prije 74 godine u mjesecu travnju ostvarili proboj, kada ih je, nažalost puno poginulo”, kazao je premijer Plenković.

“Još jednim smo tu da osudimo zločin i režim u kojem su postojali ovakvi logori, i da kažemo kako danas moramo radit na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, na toleranciji i dijalogu, na njegovanju kulture sjećanja i na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti, osobito iz Drugog svjetskog rata”, naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Premijer je izrazio žaljenje da nije bila jedinstvena komemoracija, i podsjetio da je datum današnje službene komemoracije odredio ponajviše Savjet Spomen područja Jasenovac, u kojem su i predstavnici manjina.

“Nije mi drago da su dvije komemoracije, ali održavamo dijalog i vjerujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine”, rekao je premijer Planković, naglasivši da bi to bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo i emancipaciju tih tema u modernoj Hrvatskoj.

Pijetet žrtvama

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju te je u subotu, dan uoči službene komemoracije, posjetila Spomen područje Jasenovac i ispod spomenika položila buket bijelih ruža.

Zauzela se da Jasenovac „uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima“.

“Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta”, napisala je predsjednica Grabar Kitarović u memorijalnoj knjizi u Jasenovcu.

 U ime predsjednice, današnjoj službenoj komemoraciji s predstavnicima Vlade i Hrvatskog sabora, u Jasenovac dolazi predstojnica njezina Ureda Anamarija Kirinić.

Kraus: Suprotstavljanje reviziji historije

 U znak sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša organizacije manjinskih udruga i antifašista komemoraciju u Spomen području Jasenovac održale su u petak, četvrtu godinu zaredom odvojeno od službene.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus naveo je da se suprotstavlja reviziji povijesti u Hrvatskoj koja se nastavlja.

Naglasio je da nikada nisu izjednačavali hrvatski narod s NDH i ustaštvom, ali kako nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.

Premijer Plenković odbacio je u petak Krausove navode i izjavio da je Vlada puno uložila po pitanju jedne komemoracija u Jasenovcu, ali da bi do većeg napora trebalo doći i s druge strane.

“Mislim da sam baš onaj predsjednik Vlade koji radi jako puno da u Hrvatskoj povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, kada je riječ o poštivanju žrtava i jasnoj i nedvosmislenoj osudi ustaškog režima”, rekao je premijer Plenković.

Kazao je da je oko komemoracije na Bleiburgu Vlada sasvim principijelna i jasna. “Kao i što kod Jasenovca moramo imati jedinstvenu komemoraciju, komemoracije u Bleiburgu će biti“, rekao je premijer.

Slab posjet Jasenovcu

Na završnoj konferenciji Centra za studij demokracije i ljudskih prava u subotu je rečeno da je atmosfera u hrvatskom društvu prilično nesklona memoriji antifašizma.

Iz samog JUSP-a je navedeno kako Jasenovac posjećuje skroman broj ljudi, te da su to većinom posjetitelji iz inozemstva.

Prošle godine posjetilo ga je 16.066 osoba, među kojima su bile samo 34 školske grupe, a 19 njih iz inozemstva.

Prema podacima kojima raspolaže Muzejski dokumentacijski centar, vidljivo je da je među 126 muzeja koja su dostavili podatke, Jasenovac na 56. mjestu.

Najposjećeniji je na tom popisu Arheološki muzej Istre i Pulska Arena s 575.856 posjetitelja što je gotovo desetina posjetitelje svih muzeja u prošloj godini (5.446.881 posjetitelja).

Najposjećenije mjesto sjećanja u Hrvatskoj je „Vukovarska bolnica 1991.“ s 98.198 posjetitelja.

Izvor: Agencije