Predsjednica hrvatska, a čokoladica srpska – ide li to?!

Iz Ureda hrvatske predsjednice je rečeno da se među tristotinjak proizvoda našlo i nekoliko 'spornih' (Screenshot)

Hrvatska predsjednica je djeci jednog dubrovačkog vrtića dijelila čokolade poznate srpske tvornice slatkiša Pionir i time izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama. Priča je dospjela u sve regionalne medije, pogotovo nakon reakcije Kolinde Grabar-Kitarović koja se zbog “srpske čokolade” praktično izvinila.

Uslijedilo je more komentara i montaža, poput napisa “Predsjednica hrvatska, čokolada srpska-ne ide to, ili “Ljekari u Dubrovniku spasili dječaka koji je progutao srpsku čokoladu” i tako redom, uz poruku i kako je Grabar-Kitarović očito “bila Pionirka“….

Možda bi cijeli događaj prošao nezapaženo da Grabar-Kitarović nije posjetila Dubrovnik povodom Dana dubrovačkih branitelja. Javnost u Hrvatskoj je o njenom poklonu djeci, čokoladici “Mony”, saznala na Facebooku, kada je jedan roditelj objavio fotografiju:

“Morao sam ovo da stavim da vidite u kakvoj državi živimo. Bio je njegov vrtić na prijemu kod Kolinde i ovo je dobio iz njenih ruku, njenu sliku i čokoladu iz Srbije, pa je li ovo žalosno, i to na Dan dubrovačkih branitelja. Bravo!“, naveo je taj roditelj, prenose Dubrovačke novine.

Hrvatska predsjednica je kazala da je bila neugodno iznenađena kad je saznala da je djeci podijelila čokoladice koje nisu proizvedene u Hrvatskoj te da je zbog slučaja provela istragu u svom uredu.

“Ja kao Predsjednica nemam vremena pregledavati što se nalazi u toj košari. Bila sam iznimno razočarana činjenicom da su se u toj košari našli neki proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, što je sasvim u redu, oni su tu na hrvatskom tržištu, ali ipak hrvatska predsjednica mora promicati hrvatske proizvode. Mi smo već napravili istragu što se dogodilo, nažalost jedna od hrvatskih tvrtki iz Vukovara je pakirala tu košaru “, rekla je Grabar-Kitarović medijima.

“Razgovarali smo s našim djelatnicima, napravili istragu i vidjeli što se dogodilo i to se neće ponoviti. A onim roditeljima koji su dobili te čokoladice ispričat ćemo se i poslat ćemo hrvatske proizvode”, kazala je Grabar-Kitarović.

Iz Ureda hrvatske predsjednice je Dubrovačkim novinama rečeno da se među tristotinjak proizvoda našlo i nekoliko “spornih”.

Iz Hrvatske privredne komore su tamošnjim medijima kazali da je Grabar-Kitarović “istinska ambasadorica i promotorica hrvatskih proizvoda i jedan takav događaj neće umanjiti sve što je ona do sada učinila”.

Ipak, iz Komore su naveli i da “bi bilo dobro da je posegnula za hrvatskom čokoladicom”.

Grabar-Kitarović je kazala kako se to više neće dogoditi.

Iz Ureda predsjednice Hrvatske su naveli da im je”žao ukoliko je to nekoga osobno povrijedilo”, ali da smatraju da je gesta darivanja važnija od same čokoladice.

Izvor: Al Jazeera i agencije