Predsjednica Argentine položila zakletvu

Cristina Kirchner se, polažući zakletvu, prisjetila svog pokojnog supruga i prethodnika na predsjedničkoj funkciji Nestora Kirchnera (EPA)

Predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner položila je u subotu zakletvu, otpočevši tako svoj drugi četverogodišnji mandat.

Cristina Kirchner (58) se, polažući zakletvu, prisjetila svog pokojnog supruga i prethodnika na predsjedničkoj funkciji Nestora Kirhnera, koji je preminuo prije godinu dana, prenosi AFP.

Nakon polaganja zakletve u Kongresu, ispred zgrade su je dočekale hiljade mladih pristalica, koje su joj skandirale “Cristina, Cristina”.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednici Brazila, Urugvaja, Čilea, Paragvaja i Bolivije, kao i poslanici parlamenta i članovi njene Peronističke partije.

Cristina Kirchner je 23. oktobra drugi put izabrana za šefa države, a osvojila je ubjedljivu pobedu sa 54.11 posto glasova.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednici Brazila, Urugvaja, Čilea, Paragvaja i Bolivije.

Njen ponovni izbor pomogli su kontinuirani ekonomski razvoj Argentine i niz socijalnih programa, koji su joj doneli veliku popularnost, navodi AFP.

Izvor: Agencije