Predložen pritvor za osam uhapšenih u RS-u

Specijalno tužilaštvo bh. entiteta Republika Srpska predložilo je određivanje pritvora za osam osoba uhapšenih u akciji ”Ruben”.

Kasno sinoć 16 uhapšenih u akciji “Ruben” privedeno je u Specijalno tužilaštvo RS-a.

Glasnogovornica Tužilaštva izjavila je za Al Jazeeru da je nakon ispitivanja osmero uhapšenih pušteno da se brane sa slobode.

Za osmoricu je predloženo određivanje pritvora zbog straha da će, kako su kazali u Tužilaštvu, uništiti, sakriti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za istražni postupak i da će ometati krivični postupak.

Bit će predati sudiji Okružnog suda u Banjoj Luci koji u roku od 24 sata mora donijeti odluku o određivanju pritvora.

Navodi o zastrašivanju

Prvobitno je u akciji “Ruben” privedena 31 osoba.

Ministar policije RS-a Dragan Lukač rekao je u četvrtak da je u slučaju 11 ljudi pronađeno oružje i propagandni materijal.

Dodao je da će 19 drugih uhapšenih biti pušteno jer su informacije protiv njih bile nedovoljno tačne.

Navodi da su svi policajci u RS-u na nogama nakon smrtonosnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku krajem aprila.

Policija je pretrese obavila na osnovu informacija da bi se na tim mjestima moglo nalaziti oružje i pojedinci koji vrbuju ljude za odlazak na strana ratišta, kaže Lukač.

Informacije su, kaže, dobili od policijskih i drugih partnerskih službi, ne pojasnivši o kojim službama je riječ.

Tokom akcije zaplijenjeno je oružje, pancirke, zastave s arapskim natpisima i propagandni materijal.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je ranije kako je postojala i proslijeđena informacija o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, ali da je izostala pravovremena i valjana reakcija nadležnih koji “sad reagiraju pretjerano” i širom Republike Srpske hapse ljude “većinom bez potrebe”.

Nakon hapšenja, načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković optužio je MUP RS-a za zastrašivanje Bošnjaka, a sugrađani nekih od uhapšenih osoba su za Al Jazeeru rekli da žive u strahu.

Izvor: Al Jazeera i agencije