Oglasi

Predizborna kampanja u izbjegličkom kampu

Žene su također kandidati za članice savjeta koje će zajedno s turskim vlastima brinuti o sirijskim izbjeglicama.

Hiljade sirijskih izbjeglica smještenih u kampu Kilis u blizini granice sa Turskom glasale su za članove savjeta koji će upravljati kampom zajedno sa turskim vlastima.

Sirijske žene se prvi put uključuju u politiku. Za turske vlasti, ovo je prilika da Sirijcima pokažu šta znače demokratija i slobodni izbori te im pomognu da se jednog dana uključe u upravljanje svojom državom.

Malika Mussa, kandidatkinja, trudila se da osvoji srca glasača.

Medicinska pomoć

"Neću davati obećanja koja ne mogu ispuniti. Ali ako budem izabrana, pobrinut ću se da novim izbjeglicama iz Sirije bude omogućen pristup ovom kampu i da ranjeni dobiju medicinsku pomoć. Brinut ću o svim izbjeglicama."

Malikina porodica prva ju je podržala kad je odlučila da se kandiduje. Došli su iz Jisr al-Shughoura, konzervativnog grada na sjeveru Idliba.

"Kad je Malika rekla da se želi kandidovati, pristao sam jer želi pomoći ljudima. Pogledajte koliko patimo. Sjajno je što se kandidovala", kaže Muhammad Dib, suprug kandidatkinje.

Fatima Tirmanini došla je iz Halepa. Protivkandidati su joj većinom muškarci. Tokom kampanje, neprestano se borila protiv predrasuda i diskriminacije. Ali nije željela posustati.

"Žene su marginalizirane u našoj zajednici. Dolazim iz konzervativne sredine, u kojoj trpimo mnoge nepravde. Nadam se da ćemo pomoći Sirijcima da krenu naprijed. Žene bi sada trebale biti u boljoj poziciji."

Posteri i zastave

Transparenti, zastave i posteri kandidata mogu se vidjeti svugdje u kampu. Kandidati su većinom iz Halepa, Idliba i Latakije. Oni koji budu izabrani pomoći će turskim zvaničnicima u upravljanju kampom.

"Ovo je dobra vježba za nas. Ako pobijedim, definitivno ću se kandidovati na izborima kad se vratimo u Siriju", kaže  Malika Mussa, kandidatkinja.

Raspoloženje u kampu potpuno je suprotno od situacije u Siriji i nasilja u kojem Sirijci neprestano ginu.

Izvor: Al Jazeera