Oglasi

Predao se 'balkanski Pablo Escobar'

Albanija je hapšenje Klementa Balilija stavila među prioritete s obzirom da se njegov 'lanac droge' proširio.
Na hapšenje Baliliju više puta je pozivao i američki ambasador u Tirani Donald LuArhiva/Ilustracija

Jedan od najtraženijih albanskih krijumčara drogom, Klement Balili, predao se policiji nakon što je tri godine proveo u bjekstvu i poslije desetak bezuspješnih policijskih akcija njegovog hapšenja.

Balili, kog su mediji prozvali "balkanskim Pablom Escobarom", izbjegava hapšenje od maja 2016. godine zahvaljujući navodnim političkim vezama i mreži podrške koju je razvio u Sarandi, gradu na jugu Albanije.

U februaru 2017. godine, pod pritiskom zapadnih saveznika, Albanija je hapšenje Balilija stavila među prioritete s obzirom da se njegov "lanac droge" proširio na teritorije susjednih zemalja i NATO saveznika.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj izjavio je novinarima da je predaja Balilija rezultat "sveobuhvatne, duge i kompleksne operacije sprovedene u saradnji sa albanskim partnerima".

Balili odbacuje optužbe

Upitan šta je Baliliju ponuđeno za predaju, Lleshaj je odgovorio: "Zagarantiran fer pravni postupak".

Na hapšenje Baliliju više puta je pozivao i američki ambasador u Tirani Donald Lu zbog čega je albanski premijer Edi Rama pozvao policiju da se pobrine da on bude u pritvoru prije dolaska Luovog nasljednika, prenio je Reuters.

Agencija AP je prenijela da je Balili bio istaknuti zvaničnik lokalne administracije u Sarandi, kao i da se krio nakon što je Grčka za njim raspisala nalog za hapšenje.

Balili odbacuje optužbe, a u javnosti se pojavio i kada ga je grčka policija, u saradnji za američkog agencijom za borbu protiv droge optužila za transport 700 kilograma kanabisa u Grčku.

Uskoro poslije toga je počeo da se krije.

Balili ima dvojicu advokata, jednog u Grčkoj i drugog u Albaniji, a obojica smatraju da dokazi protiv njihovog klijenta nisu dovoljno jaki.

Albanski premijer Edi Rama je izjavio da hapšenje Balilija predstavlja "veliki korak u borbi protiv organiziranog kriminala".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.