Predano 190 lista i 17 ‘manjinskih’ kandidatura za izbore u Hrvatskoj

Rekordan broj lista u Hrvatskoj, čak 313, bio je na parlamentarnim izborima 2011. godine (EPA)

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske (DIP) Ana Lovrin izvijestila je kako je za parlamentarne izbore 5. jula zaprimljeno 190 lista i 17 ‘manjinskih’ kandidatura.

U ponoć je istekao rok za predaju lista i kandidatura, prenosi Hina.

Lovrin je kazala da ima dosta izbornih lista koje nemaju ravnomjernu zastupljenost spolova, uključujući i liste s nedovoljnom zastupljenošću muškaraca.

To će se sve utvrditi u 48 sati, nakon čega slijede prekršajni prijedlozi za one liste koje nisu poštovale Zakon o ravnopravnosti spolova, rekla je potpredsjednica DIP-a Lovrin.

Predano je više lista nego prije četiri godine, manje je kandidatura za 12. jedinicu u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine.

Na izborima za Sabor 2016. istaknuto je bilo 177 lista, te 29 kandidatura.

Rekordan broj lista, čak 313, bio je na parlamentarnim izborima 2011. godine.

Posljednjeg dana najveća gužva

Lovrin je potvrdila da je u utorak bila poprilična gužva, kad je svoje liste predalo 30-ak predlagatelja, među njima i Hrvatska demokratska zajednica, Most, nekoliko koalicija, te niz manjih stranaka.

“Uobičajeno je da od 14 dana za kandidature, pretposljednji i posljednji dan budu najveće gužve”, kazala je Lovrin, objasnivši da liste treba složiti, a za nezavisne i pripremiti potpise.

Ponovila je da DIP sada ima rok od 48 sati da provjeri pravovaljanost predanih lista i objavi zbirne liste po jedinicama.

Kada budu objavljene počinje izborna kampanja, dodala je Lovrin je te najavila kako bi to moglo biti u četvrtak rano popodne.

Što se tiče situacije s korona virusom, mjere će biti objavljene u sedmici prije izbora jer se epidemiološka situacija mijenja, navela je Lovrin.

Izvor: Agencije