Predane liste kandidata za izbore na Kosovu

Pred ponoć je istekao rok za podnošenje lista kandidata (EPA)

Centralnoj izbornoj komisiji Kosova liste kandidata za članove sedmog saziva Skupštine Kosova, koji će biti birani na oktobarskim vanrednim izborima, podnijelo je 25 političkih partija, koalicija i pojedinaca, izjavio je u subotu glasnogovornik ove komisije Valmir Elezi.

Pred ponoć, kada je istekao rok za podnošenje lista kandidata, liste su predali i Demokratski savez Kosova sa 110 kandidata, Demokratska partija Kosova sa 110 kandidata, Pokret Samoopredjeljenje sa 110 kandidata, partija Fjala sa 53 kandidata, koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova sa 110 kandidata, kao i koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde sa 110 kandidata i koalicija Vakat.

Prijave su prethodno predale Ujedinjena partija Roma sa 27 kandidata za poslanike, Jedinstvena goranska partija sa 13 kandidata, Srpska lista sa 17 kandidata, Nova demokratska inicijativa Kosova sa 13 kandidata, Građanska inicijativa Gore sa šest kandidata, Samostalna liberalna stranka sa 13 kandidata, i Nova demokratska stranka sa 60 kandidata za poslanike.

Izbori zakazani za 6. oktobar

Prijave su podnijele i Stranka demokratske akcije sa devet kandidata, nezavisni kandidat Emir Kasi, Pokret za Goru sa šest kandidata, Kosovaki Nevi Romani Partia sa sedam kandidata, Koalicija Sloboda sa osam kandidata, Demokratska partija Ashkalia sa 50 kandidata, Liberalna partija Egipćana sa 48 kandidata i Demokratska partija Turaka Kosova sa 30 kandidata.

Kosovske Srbe će predstavljati Srpska lista sa 17 kandidata i još jedna stranka i koalicija.

Izbori su raspisani za 6. oktobar.

Prethodna vlada Kosova je dala ostavku nakon što je premijer Ramush Haradinaj pozvan kao osumnjičeni u Spcijalni sud za ratne zločine u Hagu.

Izvor: Agencije