Predan zahtjev ICC-ju za procesuiranje sirijskih čelnika

Sirija nije članica Međunarodnog krivičnog suda i dosad pred tim sudom nisu pokretani takvi postupci (Anadolija)

U ime sirijskih izbjeglica koje zastupaju, grupa advokata u Velikoj Britaniji podnijela je zahtjev Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) za procesuiranje predsjednika Sirije Bashara al-Assada i drugih zvaničnika njegovog režima.

Advokati u zahtjevu traže da se protiv čelnika Assadovog režima, a u ime 28 sirijskih izbjeglica koji su zbrinuti u Jordanu, podigne optužnica za počinjene zločine protiv čovječnosti.

Zahtjev je podnijela advokatska kompanija “Stoke White”, a oštećene izbjeglice u njemu tvrde da su bile primorane napustiti svoje domove zbog napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika.

Oštećeni, također, tvrde da su bili žrtve i svjedoci stalnih oružanih napada, pritvaranja, tortura, ubijanja i širokog spektra kršenja zakona i ljudskih prava u Siriji, prenosi Anadolija.

‘Prekretnica za žrtve rata u Siriji’

Također se navodi da je namjera da pravni proces obuhvati sve zločine počinjene nad civilima u Siriji, uključujući progone, torturu, silovanja i hemijske napade.

Sirija nije članica ICC-a i dosad pred tim sudom nisu pokretani takvi postupci, ali advokati tvrde da proces treba pokrenuti po uzoru na onaj koji se odnosi na progon Rohinja muslimana iz Mijanmara u Bangladeš.

Advokati navode da su sirijske izbjeglice protjerane iz zemlje baš kao što je slučaj i s progonom Rohinja u Mijanmaru i da se sud u razmatranju zahtjeva treba voditi istim načelima.

Na čelu advokatskog tima jest Rodney Dixon, koji je rekao da ICC i postoji kako bi osigurao pravdu za žrtve najgnusnijih međunarodnih zločina.

Ističući da rat u Siriji traje već devetu godinu, rekao je da još niko nije odgovarao za stotine hiljada napada na civilno stanovništvo te zemlje.

“Ovaj slučaj predstavlja pravu prekretnicu za žrtve rata u Siriji. Tužilac ICC-ja ima kanal za pokretanje istrage protiv najodgovornijih”, rekao je Dixon.

‘ICC će imati uvid u teške zločine’

Hakan Camuz, predstavnik advokatske firme “Stoke White”, rekao je da je ta ekipa dvije i po godine radila na analizi kršenja ljudskih prava u Siriji i pripremala put za procesuiranje kreatora mreže zločina.

“Želimo pomoći žrtvama koje traže pravdu. Odluka ICC-ja bit će prekretnica za protjerane žrtve da pred međunarodnim pravnim sistemom traže svoja prava. Učinit ćemo sve za odbranu prava naših štićenika, koji su bili žrtve svih vrsta nehumanog tretiranja”, rekao je on.

Ističući da se u zahtjevu za procesuiranje navode imena Bashara al-Assada, njegovog brata Mahira i nekih generala režimskih snaga, Camuz je rekao da će tužilac ICC-ja imati uvid u teške zločine i na osnovu toga donijeti odluku o slučaju.

U svjedočenju žrtve progona iz Sirije koja je zbrinuta u jordanskom kampu Al Zaatari navodi se da je lično vidjela kako režimske snage nasumično ubijaju mnoge civile, uključujući i njenog 18-godišnjeg rođaka.

Žrtva dalje navodi da je 2012. bombardirana kuća u njenom susjedstvu i da je ubijena cijela porodica.

Uključena i dva advokata iz Turske

“Bila sam volonterka u pomaganju ranjenicima u Homsu. Pomogla sam mnogim ženama koje su pripadnici režimskih snaga silovali i zlostavljali. Zbog volonterskog rada postala sam meta režima i morala sam se skloniti na sigurnije mjesto. Otišli smo u Damask. Moj najstariji sin odbio je prinudnu mobilizaciju u režimske snage. Odveli su ga, nakon nekoliko dana vratio se modar i nije me uopće prepoznao. Bio je poderan i krvav. Sa četvero djece pobjegla sam u Jordan. Bio je to težak put. Još ništa ne znam o svom najstarijem sinu, ne znam ni je li živ. Međunarodni krivični sud treba nešto preduzeti u vezi sa zločinima u Siriji. Dugo već patimo”, navela je neimenovana žrtva.

“Stoke White” saopćio je da zastupa još 183 sirijske izbjeglice, uključujući i više njih koje su zbrinute u Turskoj.

Advokati će na osnovu njihovih svjedočenja prikazati širu sliku zločina u Siriji.

U slučaj su, kao savjetnici, uključena i dva advokata iz Turske: Gulden Sonmez i Turkan Akbas.

Izvor: Agencije