ˋPredajaˊ još jedne sirijske djevojčice

Schulthoff kaže kako je djevojčica bila toliko uplašena od kamere da je 'podigla ruke u znak predaje, jer je mislila da je riječ o oružju' (Facebook / Rene Schulthoff)

Nakon fotografije na kojoj jedna četverogodišnja djevojčica iz Sirije podiže ruke u znak predaje pred kamerom fotografa, radnik njemačkog Crvenog križa objavio je fotografiju druge djevojčice koja se “predaje”, jer je od kamere mislila da je pištolj, prenose agencije.

Druga djevojčica fotografirana je u jednom jordanskom izbjegličkom kampu, u novembru prošle godine, a fotograf je shvatio koliko je bila uplašena tek nakon što je uzeo da obrađuje fotografiju, piše britanski Daily Mail.

U izjavi za britanski list, Rene Schulthoff je rekao da je djevojčica bila toliko uplašena od njegove kamere da je “podigla ruke u znak predaje, jer je mislila da je riječ o oružju”.

“Bio sam šokiran njenom reakcijom, strahom i vidjevši je kako plače… To je tragedija za ovu mladu generaciju”, kazao je njemački humanitarni radnik.

Slomljena srca

Prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice, djevojčica sa Schulthoffove fotografije je jedna od oko 17.000 izbjeglica koje žive u kampu Azrak, koje su tu potražile utočište od brutalnog rata koji potresa Siriju više od četiri godine.

Njena fotografija pojavila se nakon slične fotografije jedne sirijske djevojčice, snimljene također prošle godine, koja je “slomila milione srca” kada je podigla ruke u znak predaje pred objektivom kamermana Osmana Sagirlija.

Mail Online je u subotu objavio kako bi četverogodišnja Adi Hudea sada mogla biti u rukama Al-Kaide, pošto je njena porodica napustila izbjeglički kamp Atmeh u Idlibu.

Ona, njena majka i troje rođaka živjeli su u sirijskom kampu, od kako je otac djevojčice ubijen u masakru u Hami 2012. godine.

Stotine izbjeglica u Jordanu

Prema nedavnom izvještaju UNHCR-a, veliki broj Sirijaca potražio je utočište u Jordanu ovog mjeseca.

Oko 250 Sirijaca prelazi granicu svakog dana, a za samo četiri dana do 18. marta više od 1.000 prešlo je u Jordan.

Izbjeglice u najvećem broju dolaze iz grada Halepa, na sjeveru, i grada Dare, na jugu Sirije, koji se graniči s Jordanom.

Izvor: Agencije