Pred sudom EU tužba Slovenije protiv Evropske komisije

Hrvatska registrirala vino uprkos protivljenju Slovenije (EPA)

Pred općim sudom EU-a u utorak će se održati prva usmena rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u vezi sa zaštitom vina “teran”, a ishod tužbe je neizvjestan iako slovenska vlada smatra da za nju ima dobre argumente, navode u ponedjeljak slovenski mediji najavljujući proces, prenosi Hina.

Agencija podsjeća da Slovenija traži da se poništi delegirana uredba kojom je Komisija 2017. godine dopustila Hrvatskoj da koristi naziv “teran” na naljepnici vina iz hrvatske Istre, iako je Slovenija prilikom ulaska u EU za svoje istoimeno crno vino, koje se proizvodi iz grožđa sorte “refošk”, a potječe sa slovenskog Krasa, izborila status vina za zaštićenim porijeklom.

Slovenski mediji: Netransparentno ponašanje Hrvatske

Kako u ponedjeljak tvrdi ljubljanski list Delo, argument slovenske strane u postupku protiv Komisije bit će da Hrvatska tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji uopće nije dovela u pitanje pravo Slovenije na ekskluzivnu zaštitu “terana”, nego je neuspješno pokušavala uvesti zaštitu za desertno vino “prošek”, čiji naziv podsjeća na talijanski pjenušac “prosecco”, te da nije uspjela niti s pokušajem registracije vina “portugizac”.

A nakon toga joj je u “netransparentnom” postupku Komisija onda omogućila registraciju terana uprkos protivljenju Slovenije, prenosi list.

Očekuje se da će na sutrašnoj raspravi pred sudom u Luksemburgu, uz predstavnike Slovenije i Evropske komisije, nastupiti i predstavnici Hrvatske, a presuda se može očekivati tokom iduće godine, navode slovenski mediji.

Na presudu je moguća i žalba koju slovenska vlada namjerava iskoristiti ako bude potrebno, prenosi Hina.

Izvor: Agencije