Pred sud će 72 člana desničarske stranke

Datum početka sudskog procesa još nije objavljen (EPA)

Sudsko vijeće prizivnog suda u Atini je pred sud poslalo 72 osobe, među kojima su i čelnici neonacističke stranke Zlatne zore, optuženi za pripadnost ovoj organizaciji.

Nakon petnaestomjesečne istrage koja je počela nakon što je član Zlatne zore u  septembru 2013. ubio antifašistički orijentiranog muzičar, pred sud su izvedeni čelnik stranke Nikos Mikaloliakos, njegovi saradnici i nekoliko desetaka simpatizera stranke poznate po žestokim istupima protiv imigranata, ksenofobiji i antisemitizmu.

Optuženi i policajci

Uz optužnicu koja ih tereti za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji optuženima će se suditi i za pokušaj ubistva, posjedovanje oružja i rasističke istupe.

Datum početka sudskog procesa još nije objavljen, no zna se da bi to trebalo biti krajem maja.

Nakon višegodišnjeg toleriranja djelovanja stranke, grčko je pravosuđe nakon što je član stranke u maju ubio angažiranog muzičara Pavlosa Fisasa odlučilo djelovati.

Među optuženima je i nekoliko policajaca.

Ekstremno desna neonacistička stranka Zlatna zora je uprkos hapšenjima ili kućnom pritvoru na nedavnim parlamentarnim izborima u Grčkoj osvojila sedam posto glasova i ušla je u grčki parlament u kojem ima 18 zastupnika.

Nedavno je grupa od 50 napadača je kamenjem i drugim predmetima izvela napad na sjedište ove stranke.

Grupa, koja se predstavlja kao “protivnici vlade”, kamenovala je zgradu partije Zlatna zora, a velike materijalne štete su pričinjene i na brojnim vozilima parkiranim u blizini.

Izvor: Agencije