Pred Saborom inicijativa za novi referendum

Sabor, Hrvatski sabor
Opseg nepravilnosti proširuje se i na nesavjesno upravljanje javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima EU-a (EPA)

Inicijativa Narod odlučuje predat će Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav, potvrđeno je iz te građanske inicijative.

Prošloga su tjedna izvijestili da su prikupili dovoljno potpisa za referendum, odnosno 397.024 potpisa za prvo pitanje i 390.189 za drugo.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo. Drugo pitanje glasilo je: “Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?”.

No, tokom i nakon prikupljanja potpisa spornim se pokazalo jesu li ih prikupili dovoljno, pa su najavili da će zatražiti da se potpisi prebrojavaju uz njihovu kontrolu. Očekuju da se referendum raspiše u rujnu ove godine.

Isto tako, protiv nekih gradova, koji su im uskratili mogućnost prikupljanja potpisa, najavili su ustavne tužbe.

Namjeravaju tužiti gradove

Ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora će pokrenuti jer su, kako tvrde, svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum.

“Svjedoci smo brojnih manipulacija od strane političkih kasti koje čine sve kako bi zaustavile ovaj legalni referendum i s tim u vezi očekujemo od Vlade i Sabora da raspišu referendum do rujna ove godine”, rekao je koordinator inicijative Zvonimir Troskot.

Javno je pozvao Ustavni sud da donese ustavnopravnu, a ne političku odluku pri ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja.

U inicijativi su, kaže, svjesni činjenice da su njihovi referendumski prijedlozi “unijeli strah u kosti upravo onim političarima i strankama koje znaju da iza njihovih mandata ne stoji politička volja građana, već političko beskičmenjaštvo i klijentelizam”.

Odbacili su i, kako su naveli, “spinove koji se javljaju vezano uz neustavnost drugog referendumskog pitanja vezanog uz nacionalne manjine”. Smatraju da se mandat zastupnika nacionalnih manjina treba izjednačiti s općim mandatom zastupnika izabranih u okviru izbornog sustava”.

Predstavnici manjina u Hrvatskom saboru biraju se u posebnoj izbornoj jedinici. Od osam mjesta u Saboru, tri pripadaju pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Pupovac: Inicijativa antiustavna i segregacijska

Referendumska inicijativa suočila se s osudama javnosti, jer se miješa u opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. Pogotovo je sporno drugo pitanje koje je bilo fokusirano na nacionalne manjine.

Inicijativa smatra da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna.

Zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ocijenio je ranije da je inicijativa za održavanje referenduma o promjeni izbornog zakona kojom se traži izuzimanje zastupnika nacionalnih manjina iz odlučivanja o povjerenju Vladi i proračunu, antiustavna i segregacijska.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” za promjenu izbornog zakona, kazao je Pupovac, ide s “antiustavne i anticivilizacijske pozicije” jer “poziva ljude da glasaju za to da pripadnici različitih manjina budu isključeni, budu segregirani”.

Izvor: Agencije