Prebjeg: ISIL regrutira ljude za napad u Njemačkoj

Institut dodaje kako su vlasti uspjele spriječiti nekoliko navodnih napada na britanskoj, francuskoj, njemačkoj i turskoj teritoriji (AP)

Njemački državljanin koji se u tu evropsku državu nedavno vratio iz Sirije kazao je vlastima kako oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) traži dobrovoljce za izvođenje napada u Njemačkoj, piše list Der Spiegel.

Muškarac koga je taj list identificirao kao 27-godišnjeg Harryja S. u pritvoru je u Njemačkoj i sarađuje s vlastima u istrazi. Navodno je proveo tri mjeseca u Siriji, u redovima ISIL-a.

Harry navodi kako su ga u proljeće, ubrzo nakon što je stigao u Siriju, iz ISIL-a pitali, kao i još jednog dobrovoljca iz Njemačke, je li „mogu zamisliti izvođenje napada u Njemačkoj“. Govori kako su ga to još jednom pitali te da je odgovorio kako nije spreman vratiti se u Njemačku kako bi pripremio napad.

Harry također tvrdi da je, dok je bio na teritoriji koju kontrolira ISIL, „često čuo ljude kako govore o mogućim napadima na Zapadu“ te da je „gotovo svakom džihadisti iz Evrope postavljano isto pitanje“, navodi njemački list.

Navodno, ISIL želi „nešto što će se desiti svugdje u isto vrijeme“, rekao je Harry.

Brojni napadi spriječeni

On je kasnije, nakon što je svjedočio ISIL-ovim brutalnim egzekucijama u Palmyri, napustio Siriju, piše Der Spiegel. Kazao je kako više nije mogao izdržati nasilje, „išuljao“ se s ISIL-ove teritorije i uspio se domoći Njemačke.

Utjecaj ISIL-a se širi Evropom, dok ta grupa pokušava pronaći osobe za izvođenje napada na Zapadu.

Ranije je Institut za ratne studije objavio kako ISIL „izvodi kampanju za teroriziranje i polariziranje Evrope“ te da je grupa „inspirirala, dala sredstva i direktno pokušala izvesti napade u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Njemačkoj, Španiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Turskoj od januara 2014. godine, u čemu je i uspjela“.

Institut dodaje kako su vlasti spriječile nekoliko navodnih napada na britanskoj, francuskoj, njemačkoj i turskoj teritoriji.

Izvor: Agencije