Prce za AJB: Bez mladih i jake lige nema jake selekcije BiH

Nikola Prce: Morate imati jaku bh. ligu da bi imali jaku reprezentaciju (EPA)

Iako smo dobili najgore protivnike iz sva tri šešira, kao i mjesto igranja utakmica, to ne znači kako nećemo iskoristiti svaku šansu koja nam se otvori na Evropskom prvenstvu, kaže za Al Jazeeru Nikola Prce, najbolji strijelac reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama rukometaša za plasman na EP.

Prce i saigrači su nedavno uspjeli izboriti prvi plasman Bosne i Hercegovine na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, koja će biti održana početkom naredne godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. S njim smo porazgovarali o kvalifikacijama, Evropskom prvenstvu, budućnosti bh. rukometa, ali prije toga o odmoru i profesionalnoj karijeri.

“Trenutno sam na odmoru, posljednjih dana ima dosta slavlja. Nakon plasmana na EP, bili smo na svadbi kod [bh. reprezentativca Marka] Tarrabochije, nas nekoliko iz reprezentacije. Sada je pred nama odmor, pa ćemo vidjeti dalje”, govori na početku razgovora 38-godišnji rukometni as rodom iz Čapljine.

Odlazak iz Poljske

Posljednjih pet godina nastupao je za poljski sastav Azoty-Pulawy, no sigurno je da će uskoro promijeniti sredinu.

“Još ne znam gdje ću nastaviti karijeru. Imam dosta ponuda i nešto ćemo izabrati u narednim danima. Ništa više od toga ne mogu reći, glupo je govoriti išta prije nego sve bude gotovo 100 posto”, navodi ovaj bivši igrač Izviđača, Ademar Leona, Pick Szegeda i brojnih drugih klubova.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je imala nezgodnu kvalifikacijsku grupu za EP 2020, gdje se plasirala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, uz Srbiju, Holandiju i Ukrajinu. Kvalifikacije je Bosna i Hercegovina otvorila gostujućom pobjedom nad Bjelorusijom (30:29), da bi potom pretrpjela poraz u Tuzli od Češke (20:25). Potom su uslijedile dvije pobjede nad Finskom (30:26, 31:19), a zatim težak poraz od Bjelorusa u Tuzli (25:31).

Za plasman u nastavak je trebalo izbjeći poraz u Češkoj, a Prce i saigrači su uspjeli upisati trijumf (24:23). Naš sagovornik je u tom meču postigao devet golova i bio prvi strijelac utakmice. Ukupno je u kvalifikacijama 31 put savladao protivničkog golmana i bio najbolji strijelac bh. selekcije.

“Netipično za nas da smo obje utakmice, protiv Bjelorusa i Čeha, kod kuće izgubili, neću reći ‘glat’, ali stvarno je bilo lagano. Mi kući igramo dobro i teško nas je dobiti na našem terenu, to smo pokazali u utakmicama s Islandom, Njemačkom… Malo je na nas to lošije djelovalo, ali prvi put smo u gostima pobijedili u utakmicama koje su bile na jedan gol i to nam je dalo sada snagu da možemo igrati s bilo kim, u nekom našom rangu ili koje su malo bolje od nas”, navodi Prce.

Osam bodova

Dodaje kako smatra da su trenutno Bjelorusija i Češka jače reprezentacije od bh. nacionalnog tima, “i po imenima, i po svemu, jer dobiti ih u gostima nije lako”.

“Njihove reprezentacije su u posljednjim godinama su gubile samo od velesila, od ‘običnih’ reprezentacija nisu gubili, teško ih je dobiti u gostima.”

No, uprkos svemu, sve tri reprezentacije su na kraju imale po osam osvojenih bodova i izborile EP, s tim da je Bosna i Hercegovina imala nešto lošiju gol-razliku.

“Opet kažem, zaista ne znam kako i zašto smo bili tako loši kući, kao da smo pali pod nekim pritiskom, stvarno su nas lagano dobili na našem terenu, a recimo Danci su se sa nama mučili”, nastavlja sagovornik priču o domaćim utakmicama.

“I u Češkoj je bio pritisak, ali smo odigrali puno puno ozbiljnije, puno zrelije. Nekako smo djelovali sporiji i tromiji doma, a u Češkoj puno agilniji, stvarno to ne znam objasniti.”

Naročito kada se zna koliko znači domaća podrška navijača?

“Rukomet je takav sport i puno znači puna dvorana. Stvarno hvala Tuzli, na svemu, možda može i bolje, ali… Bilo je svega, i prepucavanja po [Rukometnom] savezu, ‘igrat će se u Sarajevu, neće u Tuzli; neće se igrati u Sarajevu, igrat će se u Tuzli…’ Možda se i malo ljudi naljutilo tamo zbog zadnje odluke da će se igrati u Sarajevu, a da se neće igrati u Tuzli [gdje je na kraju i odigrana utakmica].”

“Na kraju možda je to loše što smo kod kuće izgubili bitne utakmice, ali smo dobili na strani važne mečeve i tamo proslavili odlazak na EP, i od nas nema niko sretniji.”

Jaki portugalski klubovi

Sreća i nije bila na strani Bosne i Hercegovine u žrijebu grupa u Beču. Kuglice su odlučile da će bh. selekcija biti u grupi D, zajedno saFrancuskom, Norveškom i Portugalom.

“Grupa? Uf! S Portugalom smo igrali prije par godina i tad su bili jaki. Imaju igru, imaju klubove poput Sportinga i Porta, ekipa koje igraju europska takmičenja i idu do kraja. Tu je i Benfica, koja ove godine pravi super ekipu, te tri ekipe mogu igrati s bilo kime u Europi, i to je odakle Portugal crpi snagu. Samo pogledajte da su dobili razbili Francuze kod kuće, to nije nikome u zadnje vrijeme uspjelo da ih tako razbije.”

“Ali, Portugal je tu najmanji problem – kud baš Francuska i domaćin Norveška! Iz svih šešira, mi smo dobili najgore protivnike!”

Nakon što su izvučene kuglice iz prva tri šešira, mnogi su priželjkivali da Bosna i Hercegovina igra u grupi A (Graz, Austrija), gdje su bile selekcije Hrvatske, Bjelorusije i Crne Gore, ili u grupi B (Beč), zajedno s Česima, Makedoncima i Austrijancima. Blizina Austrije Balkanu i mogućnost boljeg rezultata su privlačile, ali ipak je “Fortuna” drugačije odlučila – Trondheim i grupa D.

“Da smo bar dobili grupu u Austriji, u Grazu, gdje su ove ostale balkanske ekipe, ili u Beču, gdje je Austrija, to je super grupa… Mi smo najgore moguće dobili iz svih šešira, Portugal baš ulaže u klupski rukomet u zadnje vrijeme, dovode igrače koji su igrali u Ligi prvaka, za Brest, Barcelonu…”

No, Prce ne odbacuje šanse Bosne i Hercegovine…

“No, šansi uvijek ima dok se igra. Sigurno da ne možemo gore ići, samo da odigramo tri utakmice, pa šta bude. Moramo gledati svoje šanse, računice, nismo tamo da se zabavljamo.”

“I to u Norveškoj u, Trondheimu, to mi je baš najgore mjesto odigravanja utakmica. Potrefila nas je najgora solucija i za navijače.”

Od temelja krenuti

Do Evropskog prvenstva ima još pola godine, ali treba gledati i dalje od toga. Prce kaže kako nije puno uključen u cijeli proces, no ističe kako je neophodno početi od temelja, odnosno od mladih i domaćeg prvenstva.

“To je temelj, cicibani, omladinske škole, kadeti… pogledajte samo koliko je izašlo igrača iz bh. lige. Svi pričaju o bh. ligi, bolja ovo-ono – 18 klubova, to ne da je samoubistvo to je… Početak svega je domaća liga, to svatko zna. Morate imati jaku bh. ligu da bi imali jaku reprezentaciju, a jaka liga je, po meni, osam do 10 klubova maksimalno. Svi bi htjeli igrati, ali jedno su želje, drugo mogućnosti.”

“Pa pogledajte omladinske škole i pogone, ne vidim da itko, osim Izviđača iz Ljubuškog, ozbiljnije radi s mladima. Ali, svi znamo da ako igrač je super dobar u Izviđaču, teško da će zaigrati za bh. reprezentaciju. Tako je sigurno i na drugoj strani, u [bh. entitetu] Republici Srpskoj. Tamo [banjalučki] Borac ima dobar pogon, školu, ali nema te baze od kadeta.”

Na kraju ističe kako će se više “kao trener zamarati time, ali je prerano govoriti o tome”.

“Stvaranje mladih je rješenje u svojoj ligi, ali kako kad uopće nemate omladinskih liga, ili su sve na ho-ruk?”

Izvor: Al Jazeera