Prazne učionice Gaze zbog štrajka nastavnika

Iz UNRWA-e su naveli kako im treba 100 miliona američkih dolara za početak školske godine (AFP)

Hiljade uposlenika UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) koji rade u obrazovanju izašle su na ulice grada Gaze prvog dana školske godine, u štrajku za koji kažu da je rezultat smanjenja i nestanka sredstava koje osiguravaju Ujedinjeni narodi.

Radnici, koje su u ponedjeljak podržali pristalice njihovog rada, navode kako protestiraju protiv odluke koju je UNRWA donio prošlog mjeseca da prestane sa plaćanjem nastavnika tokom školskih praznika zbog finansijskih problema koje agencija ima.

Protest je i protiv odluke UNRWA-e da se poveća broj učenika u svim učionicama na 50 po nastavniku za što demonstranti kažu da će naštetiti kvaliteti nastavnog rada i učenja, te ostaviti mnoge nastavnike i učitelje bez posla.

Sami Mshasha, glasnogovornik UNRWA-e u Jerusalemu, kaže kako su zahtjevi demonstranata već ispunjeni, te da je agencija poslala pisma za 30.000 uposlenika u nedjelju, otkazavši prijedlog o neplaćanju tokom praznika.

Dodao je kako je mogućnost povećanja učenika na 50 po razredu razmatrana zbog finansijskih problema, ali da je odlučeno da taj broj neće premašivati 41.

Potrebno 100 miliona dolara

Uprkos finansijskim problemima, u ponedjeljak je otvoreno svojih 245 škola u Gazi kako je planirano, no mnoge učionice su ostale prazne zbog protesta.

Agencija UN-a je početkom augusta objavila da ima dovoljno sredstava za rad do kraja mjeseca kada školska godina počinje na Palestinskim teritorijama i u Jordanu.

Došlo je do nagovještaja da će neki uposlenici ostati bez posla na godinu zbog manjka donacija međunarodnih agencija.

Nova finansijska pomoć omogućila je UNRWA-i da zaledi te planove, no uposlenici zahtijevaju da oni budu odbačeni u potpunosti.

Agencija UNRWA, koja je sa operacijama počela 1950. godine, daje pomoć i zaštitu za pet miliona registriranih palestinskih izbjeglica u Gazi pod opsadom, okupiranoj Zapadnoj obali i Jordanu, kao i u Libanu i Siriji.

Iz agencije su naveli kako im treba 100 miliona američkih dolara za početak školske godine 2015-2016. u gotovo 700 škola koje vodi UN za pola miliona učenika širom Bliskog istoka.

Više od jedne milijarde dolara su mnoge vlade krajem 2014. obećale dati, no UNRWA poziva donatore, od kojih mnogi nisu još uvijek ispunili rečeno, da djeluju odmah.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je sve donatore da hitno osiguraju adekvatno i održivo finansiranje vitalnih usluga na terenu što je prije moguće.

Agencija UNRWA također navodi kako nema dovoljno sredstava da održava svoje službe u promociji javnog zdravlja, uključujući programe vakciniranja djece, primarne zdravstvene zaštite, provođenja zdravstvenih sanitarnih mjera i još nekih hitnih programa do kraja 2015. godine.

Izvor: Agencije