Oglasi

Pravosuđe EU-a odlučuje o mogućnosti zabrane nošenja marame

Tužitelji spominju protivzakonitu diskriminaciju, ali ostavljaju vrata otvorenim opravdanju restrikcije.
Oba glavna tužitelja naglasila su u svojim zaključcima da je pitanje nošenje islamskih marama vrlo osjetljivoArhiva

Evropski sud pravde trebao bi u utorak odgovoriti na vrlo osjetljivo pitanje je li moguće zabraniti muslimankama pokrivanje glave u kompanijama nakon dva različita slučaja u Francuskoj i Belgiji.

Glavni tužitelji za oba predmeta stigli su do dva zaključka koja se mogu učiniti kontradiktornim. Jedan jasno spominje protivzakonitu diskriminaciju dok drugi ostavlja vrata otvorenim opravdanju restrikcije povezane s "politikom neutralnosti" koju je uvela kompanija, prenosi Hina.

Sud pravde EU-a, sa sjedištem u Luxembourgu, odlučio je raspravljati o oba predmeta istog dana.

Obratile su mu se odvojeno najviše francuske i belgijske pravosudne vlasti koje se pitaju o tumačenju zakona o diskriminaciji na poslu.

Oba glavna tužitelja naglasila su u svojim zaključcima da je pitanje nošenje islamskih marama vrlo osjetljivo.

Klijent se požalio

U belgijskom slučaju mlada žena islamske vjeroispovijesti Samira Achbita nije nosila hidžab u trenutku kad se zaposlila kao recepcionerka 2003. u kompaniji G4S koja nudi usluge nadzora i sigurnosti.

Tri godine kasnije, Samira Achbita obavještava svog poslodavca o odluci da nosi hidžab uprkos politici neutralnosti koju je prvo usmeno, a potom pismeno obznanila kompanija, a koja zabranjuje nošenje političkih, filozofskih ili vjerskih obilježja.

Drugi predmet, u Francuskoj, odnosi se na otpuštanje muslimanke Asme Bougnaoui zaposlene kao inžinjerke grafičke tehnologije u francuskoj kompaniji Micropole koja je nosila hidžab u trenutku zaposlenja 2008. No, u jednom susretu s klijentom, ovaj se požalio i zahtijevao da sljedeći put "ne bude pokrivena".

Micropole je prenio taj zahtjev zaposlenici koja ga je odbila. Otpuštena je u junu 2009.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.