Pravoslavni vjernici slave Vaskrs

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju jedan od najvećih praznika – Vaskrs, kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti, odnosno prve nedjelje poslije Velikog petka.

Vjernici se toga dana pozdravljaju riječima “Hristos voskrese”, a otpozdravljaju s “Vaistinu voskrese”.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višesedmičnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

Najvažniji hrišćanski praznik spada u red “pokretnih” svetkovina, što znači da se ne proslavlja uvijek istog datuma, već je samo isti dan – nedelja.

U Srbiji je ponoćnim liturgijama počelo obilježavanje Vaskrsa, a Vaskršnjoj liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu, koju je služio patrijarh Irinej, prisustvovao je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prethodno je patrijarh Irinej, u prisustvu predsjednika Srbije, dočekao blagodatni oganj iz Jerusalema i sa sveštenstvom ga podijelio građanima.

Čestitka patrijarha irineja

Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.

“Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurati ga u još dublju propast, bolesnog treba posetiti i negovati, a zalutalog uputiti na pravi put”, kazao je patrijarh patrijarh Irinej.

On je s episkopima čestitao vjernicima Vaskrs i istakao kako “vaskrsenjem svojim Hristos sjedinjuje ovaj svet i raj, a u raj pre svih drugih prima pokajanog razbojnika, dajući svima nama nadu da naše življenje u pokajanju nije uzaludno”.

“Iako živimo u teškom vremenu, punom neizvesnosti i tragedija, ne smemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo, i to ne samo jedni druge, već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je on darivao”, naveo je patrijarh Irinej u Vaskršnjoj poslanici.

Liturgija u Sarajevu

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu vaskršnju liturgiju služio je rektor fočanske Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, arhimandrit Lazar Lazarević.

U vaskršnjoj poslanici, koju je u Sabornoj crkvi pročitao starješina Saborne crkve Vladimir Stupar, podsjetio je da je Hristos ustao iz mrtvih i postao Prvenac od usnulih (1. Kor 15,20), te „i mi koji umiremo u Adamu, bivamo oživljeni u Hristu, postajući nova tvar“.

Pozvao je na uzajamni oprost i poručio kako se bez praštanja “ne može primiti svjetlost Uskrsnuća”.

Vaskršnje liturgije služene su u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Izvor: Agencije